Jovan Jovanović, Akademska srppska asocijacija

Чика Јова Змај – песник за децу и одрасле

Историја и култура Срба кроз вековеСрпска књижевност кроз векове
14 јан 2021

 Јован Јовановић Змај

Свако од нас зна бар почетне стихове песме „Ала је леп овај свет“ нашег познатог песника Јована Јовановића Змаја. Змај је први песник у српској књижевности који је почео да пише песме за децу. Његове песме су аутентичне и никада превазиђене. Уз њих су одрастале бројне генерације. Змај је деци, преко својих песама, на једноставан начин преносио поруке о животу, људима и свету који их окружује.

 

Јован Јовановић Змај био je један од највећих песника српског романтизма

 

Јован Јовановић Змај био je један од највећих песника српског романтизма. Писао је љубавну и родољубиву лирику, и политичке и сатиричне песме. Зашто је овај песник добио надимак „Змај” ? Он је почео да се бави књижевним радом веома рано и у то време је уређивао и часописе. „Тако је 1849. године покренуо један књижевно­политички часопис „Трећи мај”, који се симболички односио на датум одржавања велике Народне скупштине у Сремским Карловцима (3. мај 1849), где је дошло до проглашавања аутономног српског војводства у односу на Аустроугарску.” Змај је имао изразити калиграфски дар, па је наслов овог часописа „Трећи мај”, написао тако да је прочитан као „змај”.  Тако је настао његов надимак „Змај” и он је тај надимак радо прихватио.

Јован Јовановић Змај, Академска српска асоцијација

 

 

Јован Јовановић Змај је познат по својим љубавим песмама

 

Змај је познат по својим љубавним песмама. Важне су две његове збирке песама „Ђулићи” и „Ђулићи увеоци” које је посветио својој жени Ружи Личанин, коју је неизмерно волео. Пресудан моменат за Змајево песничко дефинисање представљало је његово познанство са Ружом. Змај је у своје песме унео огромну љубав коју је осећао према овој жени. У браку су имали петоро деце, која су нажалост рано умирала. Једино је девојчица Смиљка надживела мајку, али је умрла две године након мајчине смрти. „За Змаја, Ружа је представљала велику песничку музу као што је Мадона Лаура била за Петрарку или Беатриче за Дантеа”. Змај је збирку песама „Ђулићи” писао Ружи за живота, а збирка „Ђулићи увеоци” је настала након њене ране смрти.

 

Јован Јовановић Змај, чика Јова Змај, Академска српска асоцијација

 

Јован Јовановић Змај је писао и песме за децу

 

Змајеве песме за децу су нераскидиви део свачијег детињства и увек нас враћају у то животно доба. Јован Јовановић Змај је имао способност да препозна мотиве из дечијег света. Успевао је да се приближи дечијем начину размишљања тако да препозна особине и говор који је примерен том узрасту. Змајеве песме за децу у себи носе и одређену дозу хумора. У њима су присутне игре речи које омогућавају да се стихови лакше запамте и усвоје. Чика Јова Змај је сигурно чувао дете у себи током читавог живота. Тако је успевао да пренесе у своје песме мисли и емоције које имају само деца. Змајево песништво за децу је и данас актуелно и многе од његових песама користе се у настави на даљину, а и неизоставни су део школских читанки. Због свега овога Змај носи епитет слављеног и хваљеног српског песника.

 

Ризница, Јован Јовановић Змај, Академска српска асоцијација

 

Аутор: Наталија Станковић, предавач Академске српске асоцијације, пријавите се путем линка за први бесплатан онлајн час.

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]