Petar Pan, akademska srpska asocijacija

Kako deca uče jezik na onlajn časovima srpskog jezika

Učenje srpskog jezikaUčenici iz dijaspore
21 jan 2021

 

Deca na onlajn časovima srpskog jezika, stilovi podučavanja

 

U didaktici se oduvek postavljalo pitanje kako treba podučavati decu na onlsjn časovima srpskog jezika. Deca su najosetljivija grupa učenika, ona još uvek nemaju dovoljnu zrelost da shvate apstraktne gramatičke pojmove i memorišu ogroman broj informacija. Uz sve to, javlja se i problem zvani „Kako animirati dete?ˮ. Kada je detetu čas dosadan, svaka sitnica mu lako odvuče pažnju, pa naš napor da ga nečemu naučimo postaje uzaludan. Zato je vrlo važno svaki put pripremiti interesantne sadržaje, raznovrsne igrice, a kroz koje će se implicitno provući neko gramatičko pravilo. Kada sve pomenute prepreke sagledamo, shvatićemo da sa decom treba raditi na poseban, u isto vreme, zabavan način.  

 

 

na onlajn časovima srpskog jezika, dečiji crtež, Akademska srpska asocijacija

Kornjača i zec

na onlajn časovima srpskog jezika, miš, crtež, Akademska srpska asocijacija

Priča o nezahvalnom mišu

 

Kalea Kalabić obožava onlajn časove srpskog jezika

Deca na onlajn časovima srpskog jezika

Naša učenica Kalea Kalabić živi u Nevadi (SAD) od rođenja. Ona ima samo 10 godina, ali veliku želju da uči jezik svojih roditelja, bake i deke. Kao što smo već napomenuli, deca jesu specifična kategorija učenika, te ih uvek roditelji upisuju na kurs, ali ipak postoje deca koja neguju i unutrašnju motivaciju da uče srpski jezik. Kalea je jedna od njih. Ona obožava časove srpskog jezika i sa ushićenjem savladava nove lekcije.

 

 

devojčica sa šipicama, na onlajn časovima srpskog jezika, Akademska srpska asocijacija

Devojčica sa šibicama

Petar Pan, na onlajn časovima srpskog jezika, Akameska srpska asocijacija

Petar Pan

Deca na onlajn časovima srpskog jezika i metode podučavanja

 

Kako bi Kalei učenje bilo zanimljivije, treba odabrati prave metode. Pošto ova devojčica poseduje veliki talenat za crtanje, vizuelno-stvaralačka metoda je jedna od onih koje često primenjujem na časovima sa njom. Odgledamo zajedno neki crtani film, zatim ga ona ilustruje, oboji ono što je nacrtala i kada završi, pričamo o bojama koje je koristila, uči prideve tako što opisuje svoj crtež, uči glagole tako što izgovara šta ko radi i sl. Pored toga što koristi aktivno srpski jezik, učenica stvara svoja mala umetniča dela, dok memoriše bitne informacije iz gramatike.

 

čarobnjak iz oza, na onlajn časovima srpskog jezika, akademska srpska asocijacija

Čarobnjak iz Oza

Sneško Belić

Sa decom moramo biti pažljivi i kreativni. To su najnežnija stvorenja bogata neizrečenim idejama i skrivenim talentima. Kada te skrivene talente otkrijemo, možemo zajedno stvarati magiju.

 

Autor svih fotografisanih crteža: Kalea Kalabić, učenica

Autor teksta: Katarina Milenković, predavač Akademske srpske asocijacije

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]