Dučić – pesnik, diplomata i osvajač ženskih srca

Srpska književnost kroz vekove
14 feb 2022

Dučić – pesnik, diplomata i osvajač ženskih srca

Dučić, pesnik, diplomata i osvajač ženskih srca, rođen je, prema jednim izvorima, 15. februara 1874. godine, a prema drugim 17. februara 1871. godine u selu kraj Trebinja. Umro je u mestu Geri u indiani u SAD-u 7. aprila 1943. godine. Osim kao jedan od najpoznatijih jugoslovenskih pisaca i pesnika, istakao se i kao diplomata i akademik. Jedan je od najznačajnijih pesnika srpskog modernizma i srpskih liričara. Prvu zbirku poezije objavio je u Mostaru u izdanju mostarske “Zore“, a drugu u Beogradu u izdanju Srpske književne zadruge. Pisao je i u prozi pa je tako jedno od najpoznatijih njegovih proznih dela knjiga “Blago cara Radovana”, kao i pesnička pisma iz Švajcarske, Grčke i Španije.

Dučić, pesnik i osvajač ženskih srca

preuzeto sa sajta www.sanu.ac.rs 

 

Službovao je i kao učitelj, a zbog pojedinih svojih patriotskih pesama bio je iz Bjeljine od strane austrougarskih vlasti proteran. Nakon toga je imao problema da se ponovo bavi učiteljskim pozivom. Završio je prava na Univerzitetu u Ženevi. U Budimpešti, Rimu, Bukureštu, Madridu je bio biran za poslanika, a takođe bio je i jedan od prvih jugoslovenskih diplomata koji je dospeo do ranga ambasadora. Bio je član Srpske kraljevske akademije i dobitnik mnogih ordena i priznanja.

Dučić – osvajač ženskih srca

Dučićeva poezija obojena je motivima čežnje, snova, ljubavi i onog neuhvatljivog, iracionalnog i iluzionističkog, duhovnog sveta koji se krije u svakome od nas. Dučić je između ostalog poznat kao neprikosnoveni poznavalac žene i ženske duše. Žena je jedan od najvećih predmeta inspiracije njegovog celokupnog stvaralaštva. A osim što je bio obdaren talentom za književnost i veštinama zahvaljujući kojima se uspešno bavio politikom i diplomatijom, bio je i vrsni osvajač ženskih srca. O tome govori i jedna od činjenica koje su povezane sa njegovim ljubavnim životom. Naime jedna bogata Mađarica koja se bila zaljubila u Jovana Dučića, poklonila mu je kuću u Budimpešti. Dučić je ovu građevinu zaveštao srpskoj državi, a upravo je ona mesto u kojoj se danas nalazi srpska ambasada u Mađarskoj.

Dučić, diplomata

preuzeto sa sajta www.budapest.mfa.gov.rs (zgrada srpske ambasade u Budimpešti)

Za sam kraj donosimo vam jednu strofu iz pesme “Pesma ženi” u kojoj je Dučić predstavio ženu ne kao stvarnu, čulnu i fizičku već kao daleko više od toga – kao duhovnu, nedodirljivu i neopisivo savršeno iluziju.

“Ostaj nedostižna, nema i daleka
– jer je san o sreći više nego sreća.
Budi bespovratna kao mladost; neka
tvoja sen i eho budu sve što seća”.

Autor teksta “Dučić – pesnik, diplomata i osvajač ženskih srca?” je Jelena Stamenković, predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije za pripremu prijemnog ispita iz srpskog jezika. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]