Свети Трифун и Свети Валентин: вино или љубав?

Историја и култура Срба кроз векове
10 феб 2022

Свети Трифун и Свети Валентин: вино или љубав?

 

Свети Трифун и Свети Валентин? – Православни верници и Српска Православна црква 14. фебруара обележавају Светог Трифуна, док се у западном свету обележава Свети Валентин, који је познатији као Дан заљубљених. Свеци су били савременици и обојица су страдали мученичком смрћу приповедајући хришћанство у многобожачком Римском царству.

љубав, вино, АСА

Свети Трифун

Свети Трифун је један од Христових великомученика који су страдали за хришћанску веру. Од малих ногу је био побожан, а као дете време је проводио чувајући гуске. Бог га је даровао чудотворством и исцељењем. Током свог живота лечио је многе болесне и помагао свима који су му се обратили за помоћ. За време владавине цара Гордија излечио је цареву ћерку Гордијану, а од цара је добио богатство. Све богатство је поделио сиромашнима и наставио да чува гуске. Многи људи после излечења примили су хришћанску веру.
Када је на римски престо дошао цар Декије почели су са прогном хришћана. Светом Трифуну су одрубили главу, јер није желео да се одрекне Христа.

Свети Трифун, вино

преузето са https://www.crkvaub.rs/vesti/molitve/akatist-svetom-muceniku-trifunu

 

Веровање и обичаји код Срба:

  • На дан Светог Трифуна, 14. фебруара, виноградари одлазе у виноград да орежу бар један чокот винове лозе и полију га вином. Верује се да ће грожђе добро родити.
  •  Ако на Светог Трифуна пада киша или снег, верује се да ће бити родна година.
  • Уколико дан буде ведар, година ће бити сушна и неродна.

Свети Валентин

Свети Валентин је био епископ и мученик. Верује се да је погубљен зато што је цар Клаудије II веровао да су неожењени мушкарци бољи војници, док се бискуп Валентин противио и организовао је тајна венчања. Због тога је бачен у тамницу и над њима је извршена смртна казна 14. фебруара. Касније је цар Јулије и на његовом гробу подигао базилику и отад се светац почео славити међу хришћанима.
У 15. веку је овај светац повезан са празником заљубљених (Дан заљубљених) и од тада се слави све до данас.

Свети Валентин, љубав

преузето са Јутјуба

Занимљивости

  • Уобичајно је да се за дан Светог Валентина шаљу љубавна писма, али према традицији она морају бити непотписана!
  •  У Шекспировом „Хамлету” спомиње се реченица: „Сутра је Дан Св. Валентина”.
  • Православна црква Светог Валентина слави 13. августа с тим што се он не прославља као заштитник заљубљених.

Аутор текста “Свети Трифун и Свети Валентин: вино или љубав?” је Ивана Симић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]