Језичке игре у онлајн настави српског језика! Хајде да се играмо!

Начини учења српског језикаУчење српског језика
29 мар 2021

Језичке игре у настави чине онлајн наставу интересантнијом. Онлајн настава подразумева посебан приступ материјалима који се користе за учење језика. На првом месту су уџбеници који се користе и за децу и за одрасле. Предност наставе на даљину је то што можемо да користимо разне алате и програме током учења. Језичке игре у онлајн настави српског језика показале су се веома корисним.

Једна од предности онлајн наставе је управо коришћење различитих игара које су направљене тако да ученици у исто време могу да се играју и да уче. Потребно је да они логично размишљају и да самостално дођу до решења.

Рад са децом на даљину некада уме да буде тежак. Деца често не прате наставу пажљиво и њихова пажња није усмерена на садржај који им се презентује. Зато је на предавачу да дете анимира и да му учење језика учини што занимљивијим. Један од начина да се то реализује јесу језичке игре.

Постоји много игара преко којих деца могу да уче. Оне су њима занимљиве јер преко њих нешто решавају или откривају.Језичке игре у настави чине онлајн наставу интересантнијом, Академска српска асоцијација Предавачи бирају коју ће игру користити у зависности од узраста и нивоа знања ученика. Са млађим ученицима се користе сликовне игре где они повезују речи и слике. На сајту Школигрица постоји низ различитих игара које се користе за учење речи и слова.

Неке од ових игара су конципиране тако да од различитих слова слажемо речи, да напишемо шта је на датој слици, да кажемо које слово недостаје у одређеним речима, да кажемо који се глас чује на почетку, а који на крају дате речи. Све ове игре су посебно занимљиве деци млађег узраста.

Деци старијег узраста намењене су мало сложеније игре. То су асоцијације или укрштене речи. Добра игра, и једна од оних која се показала веома корисном, јесте формирање речи од задатих слова или преписивање погрешно написаних речи.

извор: Бојовић, Душанка, Богавац, Драгана, Радна свеска уз Буквар и абецедар, Завод за уџбенике Београд, 2010.

Важно је бити пажљив са децом и добро проценити њихове способности. Не смемо им давати задатке који њима могу да буду превише тешки. Зато је боље почети са игрицама које су лакше, па постепено укључивати и сложеније игре.Језичке игре у настави чине онлајн, Академска српска асоцијација

Битан је и методички приступ. Дете ће другачије реаговати када му кажемо „Хајде да се играмо!“ и нагласимо да ћемо кроз игру и учити. Због тога су интерактивне игре веома важне, посебно у онлајн настави. Преко њих можемо лако научити и одрасле неке основне и базичне речи у српском језику (боје, животиње, воће, поврће…), и оне су и због тога врло корисне.

 

 

 

 

 

 

Аутор текста: Наталија Станковић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика. Пријавите се и учите са нама!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]