Jezičke igre u onlajn nastavi srpskog jezika! Hajde da se igramo!

Načini učenja srpskog jezikaUčenje srpskog jezika
29 mar 2021

Jezičke igre u nastavi čine onlajn nastavu interesantnijom. Onlajn nastava podrazumeva poseban pristup materijalima koji se koriste za učenje jezika. Na prvom mestu su udžbenici koji se koriste i za decu i za odrasle. Prednost nastave na daljinu je to što možemo da koristimo razne alate i programe tokom učenja. Jezičke igre u onlajn nastavi srpskog jezika pokazale su se veoma korisnim.

Jedna od prednosti onlajn nastave je upravo korišćenje različitih igara koje su napravljene tako da učenici u isto vreme mogu da se igraju i da uče. Potrebno je da oni logično razmišljaju i da samostalno dođu do rešenja.

Rad sa decom na daljinu nekada ume da bude težak. Deca često ne prate nastavu pažljivo i njihova pažnja nije usmerena na sadržaj koji im se prezentuje. Zato je na predavaču da dete animira i da mu učenje jezika učini što zanimljivijim. Jedan od načina da se to realizuje jesu jezičke igre.

Postoji mnogo igara preko kojih deca mogu da uče. One su njima zanimljive jer preko njih nešto rešavaju ili otkrivaju.Jezičke igre u nastavi čine onlajn nastavu interesantnijom, Akademska srpska asocijacija Predavači biraju koju će igru koristiti u zavisnosti od uzrasta i nivoa znanja učenika. Sa mlađim učenicima se koriste slikovne igre gde oni povezuju reči i slike. Na sajtu Školigrica postoji niz različitih igara koje se koriste za učenje reči i slova.

Neke od ovih igara su koncipirane tako da od različitih slova slažemo reči, da napišemo šta je na datoj slici, da kažemo koje slovo nedostaje u određenim rečima, da kažemo koji se glas čuje na početku, a koji na kraju date reči. Sve ove igre su posebno zanimljive deci mlađeg uzrasta.

Deci starijeg uzrasta namenjene su malo složenije igre. To su asocijacije ili ukrštene reči. Dobra igra, i jedna od onih koja se pokazala veoma korisnom, jeste formiranje reči od zadatih slova ili prepisivanje pogrešno napisanih reči.

izvor: Bojović, Dušanka, Bogavac, Dragana, Radna sveska uz Bukvar i abecedar, Zavod za udžbenike Beograd, 2010.

Važno je biti pažljiv sa decom i dobro proceniti njihove sposobnosti. Ne smemo im davati zadatke koji njima mogu da budu previše teški. Zato je bolje početi sa igricama koje su lakše, pa postepeno uključivati i složenije igre.Jezičke igre u nastavi čine onlajn, Akademska srpska asocijacija

Bitan je i metodički pristup. Dete će drugačije reagovati kada mu kažemo „Hajde da se igramo!“ i naglasimo da ćemo kroz igru i učiti. Zbog toga su interaktivne igre veoma važne, posebno u onlajn nastavi. Preko njih možemo lako naučiti i odrasle neke osnovne i bazične reči u srpskom jeziku (boje, životinje, voće, povrće…), i one su i zbog toga vrlo korisne.

 

 

 

 

 

 

Autor teksta: Natalija Stanković, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika. Prijavite se i učite sa nama!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]