Jovan Jovanović, Akademska srppska asocijacija

Čika Jova Zmaj – pesnik za decu i odrasle

Istorija i kultura Srba kroz vekoveSrpska književnost kroz vekove
14 jan 2021

 Jovan Jovanović Zmaj

Svako od nas zna bar početne stihove pesme „Ala je lep ovaj svet“ našeg poznatog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja. Zmaj je prvi pesnik u srpskoj književnosti koji je počeo da piše pesme za decu. Njegove pesme su autentične i nikada prevaziđene. Uz njih su odrastale brojne generacije. Zmaj je deci, preko svojih pesama, na jednostavan način prenosio poruke o životu, ljudima i svetu koji ih okružuje.

 

Jovan Jovanović Zmaj bio je jedan od najvećih pesnika srpskog romantizma

 

Jovan Jovanović Zmaj bio je jedan od najvećih pesnika srpskog romantizma. Pisao je ljubavnu i rodoljubivu liriku, i političke i satirične pesme. Zašto je ovaj pesnik dobio nadimak „Zmaj” ? On je počeo da se bavi književnim radom veoma rano i u to vreme je uređivao i časopise. „Tako je 1849. godine pokrenuo jedan književno­politički časopis „Treći maj”, koji se simbolički odnosio na datum održavanja velike Narodne skupštine u Sremskim Karlovcima (3. maj 1849), gde je došlo do proglašavanja autonomnog srpskog vojvodstva u odnosu na Austrougarsku.” Zmaj je imao izraziti kaligrafski dar, pa je naslov ovog časopisa „Treći maj”, napisao tako da je pročitan kao „zmaj”.  Tako je nastao njegov nadimak „Zmaj” i on je taj nadimak rado prihvatio.

Jovan Jovanović Zmaj, Akademska srpska asocijacija

 

 

Jovan Jovanović Zmaj je poznat po svojim ljubavim pesmama

 

Zmaj je poznat po svojim ljubavnim pesmama. Važne su dve njegove zbirke pesama „Đulići” i „Đulići uveoci” koje je posvetio svojoj ženi Ruži Ličanin, koju je neizmerno voleo. Presudan momenat za Zmajevo pesničko definisanje predstavljalo je njegovo poznanstvo sa Ružom. Zmaj je u svoje pesme uneo ogromnu ljubav koju je osećao prema ovoj ženi. U braku su imali petoro dece, koja su nažalost rano umirala. Jedino je devojčica Smiljka nadživela majku, ali je umrla dve godine nakon majčine smrti. „Za Zmaja, Ruža je predstavljala veliku pesničku muzu kao što je Madona Laura bila za Petrarku ili Beatriče za Dantea”. Zmaj je zbirku pesama „Đulići” pisao Ruži za života, a zbirka „Đulići uveoci” je nastala nakon njene rane smrti.

 

Jovan Jovanović Zmaj, čika Jova Zmaj, Akademska srpska asocijacija

 

Jovan Jovanović Zmaj je pisao i pesme za decu

 

Zmajeve pesme za decu su neraskidivi deo svačijeg detinjstva i uvek nas vraćaju u to životno doba. Jovan Jovanović Zmaj je imao sposobnost da prepozna motive iz dečijeg sveta. Uspevao je da se približi dečijem načinu razmišljanja tako da prepozna osobine i govor koji je primeren tom uzrastu. Zmajeve pesme za decu u sebi nose i određenu dozu humora. U njima su prisutne igre reči koje omogućavaju da se stihovi lakše zapamte i usvoje. Čika Jova Zmaj je sigurno čuvao dete u sebi tokom čitavog života. Tako je uspevao da prenese u svoje pesme misli i emocije koje imaju samo deca. Zmajevo pesništvo za decu je i danas aktuelno i mnoge od njegovih pesama koriste se u nastavi na daljinu, a i neizostavni su deo školskih čitanki. Zbog svega ovoga Zmaj nosi epitet slavljenog i hvaljenog srpskog pesnika.

 

Riznica, Jovan Jovanović Zmaj, Akademska srpska asocijacija

 

Autor: Natalija Stanković, predavač Akademske srpske asocijacije, prijavite se putem linka za prvi besplatan onlajn čas.

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]