Како испланирати своје обавезе?

Припрема пријемног испита
09 феб 2022

Како испланирати своје обавезе?

 

Како испланирати своје обавезе? С обзиром на то да је фебруар најкраћи месец, има и најмање времена за рад, учење и друге месечне обавезе. Да ли мањак времена може представљати проблем приликом остварења твојих циљева? Не мора да буде ако добро организујеш своје време. Да ли правиш временске планове својих обавеза?

месечни план, обавезе

преузето са de.pngtree.com

Баш као што је добро направити организацију простора у својој соби:

  • Имати тачно место где стоје уџбеници, школски прибор.
  • Направити организацију одеће у свом гардероберу у зависности од годишњег доба и ствари које тренутно носимо и других потрепштина.

Тако је пожељно организовати и своје време како бисмо што боље и учинковитије постигли све оно што смо планирали. Тако можемо имати дугорочни план – на годишњем нивоу. Он може бити да успешно положимо пријемни испит и да упишемо жељену школу. Уз то можемо да савладамо неки нови хоби, да одемо на неко место које до сада нисмо посетили или да научимо неку борилачку вештину и слично.

како испланирати обавезе

Годишњи план

Међутим, како је за све велике ствари неопходно најпре почети од оних мањих, да бисмо остварили дугорочније циљеве треба имати и оне краткорочне. Уз помоћ краткорочних ћемо начинити прве кораке како бисмо уопште и могли да стигнемо до оних последњих на нашем зацртаном путу. Тако осим годишњег треба имати и месечне планове, недељне и дневне.

Месечни план

На пример, месечни план може бити да савладамо одређену граматичку област и да се на тај начин – месец по месец, област по област, успешно припремимо за полагање пријемног испита из српског језика. За фебруар то може бити морфологија. На месечном плану, такође, можемо одредити своје циљеве везане за промене које желимо да направимо у исхрани – чешћи унос витамина или планирање одлука везаних за професионално бављење спортом и достизање одређених достигнућа.

месечни план, обавезе

преузето са tpinklec.wordpress.com

Недељни и дневни планови

Недељни план може обухватити планирање школских обавеза и време предодређено за писање домаћих задатака. А може обухватити и планирање викенда за реализацију оног тако дуго планираног излета у природу, са друговима и другарицама из одељења.

И што се тиче дневног планирања обавеза, које је можда и најбитније, јер од успешности наших дневних активности зависи и то да ли ћемо успети да остваримо све оне дугорочније планове и циљеве. Односно, ако смо довољно дисциплиновани приликом поштовања распореда дневних обавеза, нема сумње да ћемо успети да досегнемо своје циљеве и на недељном, месечном и на крају на годишњем нивоу.

А дан и дневне активности можемо планирати на следећи начин: можемо тачно одредити време за јело. Затим одредити два или три сата која ће бити предвиђена за учење, време за одмор, ужину, школске активности. На крају су ту и ваннаставне активности, сат времена вечерњег тренинга и друго. Битно је само направити такву организацију свог времена која ће нам омогућити да све своје обавезе стигнемо да завршимо у догледно време. А када имамо продуктиван и успешан дан, то је уједно и мотивација за сваки следећи, те и за остварење свих наших будућих планова! Направи и ти планер својих обавеза!

Аутор текста “Како испланирате обавезе?” је Јелена Стаменковић, предавач српског језика Академске српске асоцијације за припрему пријемног испита из српског језика. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]