Креативност на нашим онлајн часовима српског језика

13 јан 2022

Креативност на нашим онлајн часовима српског језика

 

Креативност на нашим онлајн часовима српског језика

Креативност – на нашим онлајн часовима српског као завичајног и страног језика постоје планови и циљеви које тежимо да остваримо у приближној мери за све ученике одређеног нивоа знања. Међутим, оно што одликује нарочито индивидуалне часове је да је сваки ученик посебан. Свака конекција која се успостави између ученика и предавача је посебна и ту на снагу ступа креативност.
Креативност је нежно оружје које нам омогућава да на основу личности ученика и комуникације са учеником увек налазимо методе којима циљеве учења остварујемо на занимљив, спонтан и упечатљив начин. То значи да се на нашим часовима креативно ангажују и предавач и ученик. Слободно можемо рећи да је креативност један од главних састојака наших онлајн часова српског као завичјаног и страног језика. А да будемо конкретни, представљамо неке од начина како то радимо.

Омогућујемо ученицима да нам испричају своју причу

Сваки нови ученик је једна непрочитана књига. Свако се својим темпом отвара и спреман је да нам исприча причу по причу. Радозналост је корен креативног предавача и основа која омогућава да препознамо када је и о чему ученик вољан да говори. Шта би волео да исприча или шта би волео да покаже. Овакав приступ нарочито је повољан у раду са млађим ученицима, али и са старијима.
Млађи ученици ће се, на пример, похвалити трофејем који су освојили у школи на такмичењу у шаху, тиме како су окитили јелку или песмицом коју знају да свирају на клавиру. Старији ученици ће желети да, рецимо, опишу своје колеге и окружење на послу. Воле да говоре о кућном љубимцу, о граду који су посетили или о свом граду и земљи у којој живе.

Креативност је у томе да од почетне радозналости о причи коју назире са ученикове стране предавач, постављањем правих питања, осмисли активност за текући час, домаћи или следећи час, и кроз коју ће вежбати циљне језичке структуре. То може бити цртање и описивање трофеја при чему ћемо се фокусирати на боје, величину и облик трофеја. Уколико ученик показује ентузијазам када говори о кићењу јелке, активност може бити онлајн кићење јелке.  Наравно, током онлајн кићења јелке вежбамо употребу прилога горе, доле, лево, десно (Где да ставимо љубичасту звезду? Горе или доле?). Са старијим ученицима, ако ученик усхићено говори о Њујорку и људима различитих националности које тамо среће, то може бити подстицај да се кроз заједничко креирање презентације – приче о Њујорку обраде имена земаља и језика или називи припадника поменутих националности.

 

Омогућујемо ученицима да креирају садржај / управљамо креативним процесом

У онлајн настави, уколико желимо да ученику омогућимо да нешто креира на часу  највише нам значе алати и сајтови који постоје на интернету. На тај начин можемо надгледамо и усмеравамо ученике. Уколико се определимо за презентацију о Њујорку, наш избор може бити Канва који нуди одличне визуелне и идејне шаблоне. У Канви постоји могућност убацивања слика са интернета или компјутера, као и разних елемената које креатор може потражити чим му затребају. Довољно је да у поље за претраживање укуца Иреланд и приказаће му се застава и симболи Ирске које одмах може да унесе у презентацију. Увек лако може да прилагоди величину и угао или исече само део графике.

креативност, онлајн часови

 

Такође, за рад са децом одличан је и Story Jumper. У њему ученици могу изабрати разне призоре, ликове, животиње и предмете, а потом и креирати дијалоге у облачићима. Ево како је један пар ученика почео причу о Милошу и Петру који су се упознали на мору. Уз помоћ предавача који је усмеравајућим питањима и технички подржавао креирање.

наши часови, креативност

Креирамо заједно са ученицима

Осим што на индивидуалним часовима креирамо садржаје да бисмо испричали приче и обрадили разне теме, умемо да се упустимо и у нешто веће пројекте. Последњи од њих је новогoдишњи видео у коме су учествовали сви предавачи и добар део ученика. Морамо да се похвалимо да је међу нашим ученицима пуно креативаца. Неки су и професионални уметници, а међу предавачима је и неко вешт у монтажи видеа. Са задовољством вас позивамо да погледате резултат овог пројекта на нашем Jутјуб каналу.

АСА, нашим онлајн часовима, предавачи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]