Kako isplanirati svoje obaveze?

Priprema prijemnog ispita
09 feb 2022

Kako isplanirati svoje obaveze?

 

Kako isplanirati svoje obaveze? S obzirom na to da je februar najkraći mesec, ima i najmanje vremena za rad, učenje i druge mesečne obaveze. Da li manjak vremena može predstavljati problem prilikom ostvarenja tvojih ciljeva? Ne mora da bude ako dobro organizuješ svoje vreme. Da li praviš vremenske planove svojih obaveza?

mesečni plan, obaveze

preuzeto sa de.pngtree.com

Baš kao što je dobro napraviti organizaciju prostora u svojoj sobi:

  • Imati tačno mesto gde stoje udžbenici, školski pribor.
  • Napraviti organizaciju odeće u svom garderoberu u zavisnosti od godišnjeg doba i stvari koje trenutno nosimo i drugih potrepština.

Tako je poželjno organizovati i svoje vreme kako bismo što bolje i učinkovitije postigli sve ono što smo planirali. Tako možemo imati dugoročni plan – na godišnjem nivou. On može biti da uspešno položimo prijemni ispit i da upišemo željenu školu. Uz to možemo da savladamo neki novi hobi, da odemo na neko mesto koje do sada nismo posetili ili da naučimo neku borilačku veštinu i slično.

kako isplanirati obaveze

Godišnji plan

Međutim, kako je za sve velike stvari neophodno najpre početi od onih manjih, da bismo ostvarili dugoročnije ciljeve treba imati i one kratkoročne. Uz pomoć kratkoročnih ćemo načiniti prve korake kako bismo uopšte i mogli da stignemo do onih poslednjih na našem zacrtanom putu. Tako osim godišnjeg treba imati i mesečne planove, nedeljne i dnevne.

Mesečni plan

Na primer, mesečni plan može biti da savladamo određenu gramatičku oblast i da se na taj način – mesec po mesec, oblast po oblast, uspešno pripremimo za polaganje prijemnog ispita iz srpskog jezika. Za februar to može biti morfologija. Na mesečnom planu, takođe, možemo odrediti svoje ciljeve vezane za promene koje želimo da napravimo u ishrani – češći unos vitamina ili planiranje odluka vezanih za profesionalno bavljenje sportom i dostizanje određenih dostignuća.

mesečni plan, obaveze

preuzeto sa tpinklec.wordpress.com

Nedeljni i dnevni planovi

Nedeljni plan može obuhvatiti planiranje školskih obaveza i vreme predodređeno za pisanje domaćih zadataka. A može obuhvatiti i planiranje vikenda za realizaciju onog tako dugo planiranog izleta u prirodu, sa drugovima i drugaricama iz odeljenja.

I što se tiče dnevnog planiranja obaveza, koje je možda i najbitnije, jer od uspešnosti naših dnevnih aktivnosti zavisi i to da li ćemo uspeti da ostvarimo sve one dugoročnije planove i ciljeve. Odnosno, ako smo dovoljno disciplinovani prilikom poštovanja rasporeda dnevnih obaveza, nema sumnje da ćemo uspeti da dosegnemo svoje ciljeve i na nedeljnom, mesečnom i na kraju na godišnjem nivou.

A dan i dnevne aktivnosti možemo planirati na sledeći način: možemo tačno odrediti vreme za jelo. Zatim odrediti dva ili tri sata koja će biti predviđena za učenje, vreme za odmor, užinu, školske aktivnosti. Na kraju su tu i vannastavne aktivnosti, sat vremena večernjeg treninga i drugo. Bitno je samo napraviti takvu organizaciju svog vremena koja će nam omogućiti da sve svoje obaveze stignemo da završimo u dogledno vreme. A kada imamo produktivan i uspešan dan, to je ujedno i motivacija za svaki sledeći, te i za ostvarenje svih naših budućih planova! Napravi i ti planer svojih obaveza!

Autor teksta “Kako isplanirate obaveze?” je Jelena Stamenković, predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije za pripremu prijemnog ispita iz srpskog jezika. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]