Како је Свети Никола постао Деда Мраз?

Историја и култура Срба кроз вековеУрбана култура
20 дец 2021

Како је Свети Никола постао Деда Мраз?

 

Свима нама је добро познато ко је Санта Клауз (тзв. Деда Мраз). А да ли знате како је Свети Никола постао Деда Мраз? Име Санта Клауз заправо долази од речи Sinterklaas. Ова реч је скраћеница холандских речи Sint Nikolaas или пак енглеске верзије имена Saint Nicholas. Управо тако су холандски хришћани из Америке у 17. веку запамтили Светог Николу и понели га из своје отаџбине са тим називом.

Међутим, многи не знају да је Свети Никола у ствари био историјска личност. Он је био епископ који је живео у граду Мира у 4. веку, а Мира је тада била део Римског царства. Данас је део Турске.

Према једној легенди, Свети Никола је спасао неке три девојке од њиховог оца који је покушао да их јавно осрамоти. Тачније, отац ових девојака био је сиромашни удовац без одговарајућег мираза за своје кћерке (у то време мираз је био неопходан при удаји). Дошао је на идеју да све три прода и тако обезбеди себи бољу будућност.

Свети Никола

Преузето са https://cutt.ly/jY9KxGd 

Кад је сазнао за идеју овог удовца, Свети Никола је напунио врећу златним новчићима. Убацио ју је кроз прозор овом човеку за време једне предбожићне ноћи, док је човек чврсто спавао. Тако је отац уз помоћ златника удао своју прву кћер. Иста ствар десила се и са другом кћерком. Свети Никола је опет тајно убацио врећу са златницима. Отац је све дао за мираз другој кћерки и тако је и она спашена од продаје. Међутим, вече пред Божић отац је одлучио да целе ноћи остане будан и открије која то добра душа њему помаже да уда све три кћерке како доликује. Када је Свети Никола наишао са врећом намењеном трећој кћерки, отац је потрчао ка њему. Желео је да се захвали за незаслужену помоћ коју му овај чини.

Бадње вече – вече за даривање поклона деци

Свети Никола му је забранио да било коме каже за ово. Злочести отац је упркос забрани већ сутра разгласио свима да је Свети Никола тај тајанствени доброчинитељ. Од тада, тајно даривање поклона деци баш на Бадње Вече постало је широко распрострањени обичај, па су још Германи одредили овај дан као створен да Санта Клауз носи поклоне деци. Такође, првобитна идеја даривања била је да се поклони дају само сиромашнима, али је временом овај обичај прерастао у поклањање свима, и одраслима и деци, и богатима и сиромашнима.

У нашем народу до пре неколико деценија име Божић Бата искључиво је означавало онога ко даје поклоне, што је паралелно са западњачким именом Санта Клауз. Међутим, после Другог светског рата, све се чешће чује Санта Клауз, што у суштини одговара личности Светог Николе, веома слављеног светитеља код Срба.

Деда Мраз данас

С друге стране, данашњи буцмасти Santa / Деда Мраз променио је свој физички изглед у односу на првобитног дариваоца поклона. Он данас пије пиво, држи лулу у устима и носи црвену гардеробу (његов претходник се облачио у зелено). И време када доноси поклоне се такође променило у односу на почетно.

Свети Никола постао Деда Мраз

Преузето са https://cutt.ly/uY9Lusd

 

Појава Санта Клауза инспирасала је многе да покушају да га илуструју. Тако је чувени Томас Наст насликао Деда Мраза као гиганта у црвеном још 1863. године и тако поставио темељ данашњем изгледу Деда Мраза. Исто тако, и Хедон Сендблам је насликао чувену слику Деда Мраза за компанију Кока Кола 1930. године.

Чињеница је да је компанија Кока Кола највише заслужна за популаризацију представе Деда Мраза какву ми данас имамо. С друге стране, ова компанија није прва искористила лик Деда Мраза у маркетиншке сврхе. Наиме, прва је била компанија под називом White Rock Beverages и она је 1915. године узела слику Деда Мраза као рекламу да повећа продају минералне воде, а касније, 1923, и за повећање продаје безалкохолних напитака са ђумбиром.

 

Аутор текста “Како је Свети Никола постао Деда Мраз?” је Катарина Милековић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]