Kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz?

Istorija i kultura Srba kroz vekoveUrbana kultura
20 dec 2021

Kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz?

 

Svima nama je dobro poznato ko je Santa Klauz (tzv. Deda Mraz). A da li znate kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz? Ime Santa Klauz zapravo dolazi od reči Sinterklaas. Ova reč je skraćenica holandskih reči Sint Nikolaas ili pak engleske verzije imena Saint Nicholas. Upravo tako su holandski hrišćani iz Amerike u 17. veku zapamtili Svetog Nikolu i poneli ga iz svoje otadžbine sa tim nazivom.

Međutim, mnogi ne znaju da je Sveti Nikola u stvari bio istorijska ličnost. On je bio episkop koji je živeo u gradu Mira u 4. veku, a Mira je tada bila deo Rimskog carstva. Danas je deo Turske.

Prema jednoj legendi, Sveti Nikola je spasao neke tri devojke od njihovog oca koji je pokušao da ih javno osramoti. Tačnije, otac ovih devojaka bio je siromašni udovac bez odgovarajućeg miraza za svoje kćerke (u to vreme miraz je bio neophodan pri udaji). Došao je na ideju da sve tri proda i tako obezbedi sebi bolju budućnost.

Sveti Nikola

Preuzeto sa https://cutt.ly/jY9KxGd 

Kad je saznao za ideju ovog udovca, Sveti Nikola je napunio vreću zlatnim novčićima. Ubacio ju je kroz prozor ovom čoveku za vreme jedne predbožićne noći, dok je čovek čvrsto spavao. Tako je otac uz pomoć zlatnika udao svoju prvu kćer. Ista stvar desila se i sa drugom kćerkom. Sveti Nikola je opet tajno ubacio vreću sa zlatnicima. Otac je sve dao za miraz drugoj kćerki i tako je i ona spašena od prodaje. Međutim, veče pred Božić otac je odlučio da cele noći ostane budan i otkrije koja to dobra duša njemu pomaže da uda sve tri kćerke kako dolikuje. Kada je Sveti Nikola naišao sa vrećom namenjenom trećoj kćerki, otac je potrčao ka njemu. Želeo je da se zahvali za nezasluženu pomoć koju mu ovaj čini.

Badnje veče – veče za darivanje poklona deci

Sveti Nikola mu je zabranio da bilo kome kaže za ovo. Zločesti otac je uprkos zabrani već sutra razglasio svima da je Sveti Nikola taj tajanstveni dobročinitelj. Od tada, tajno darivanje poklona deci baš na Badnje Veče postalo je široko rasprostranjeni običaj, pa su još Germani odredili ovaj dan kao stvoren da Santa Klauz nosi poklone deci. Takođe, prvobitna ideja darivanja bila je da se pokloni daju samo siromašnima, ali je vremenom ovaj običaj prerastao u poklanjanje svima, i odraslima i deci, i bogatima i siromašnima.

U našem narodu do pre nekoliko decenija ime Božić Bata isključivo je označavalo onoga ko daje poklone, što je paralelno sa zapadnjačkim imenom Santa Klauz. Međutim, posle Drugog svetskog rata, sve se češće čuje Santa Klauz, što u suštini odgovara ličnosti Svetog Nikole, veoma slavljenog svetitelja kod Srba.

Deda Mraz danas

S druge strane, današnji bucmasti Santa / Deda Mraz promenio je svoj fizički izgled u odnosu na prvobitnog darivaoca poklona. On danas pije pivo, drži lulu u ustima i nosi crvenu garderobu (njegov prethodnik se oblačio u zeleno). I vreme kada donosi poklone se takođe promenilo u odnosu na početno.

Sveti Nikola postao Deda Mraz

Preuzeto sa https://cutt.ly/uY9Lusd

 

Pojava Santa Klauza inspirasala je mnoge da pokušaju da ga ilustruju. Tako je čuveni Tomas Nast naslikao Deda Mraza kao giganta u crvenom još 1863. godine i tako postavio temelj današnjem izgledu Deda Mraza. Isto tako, i Hedon Sendblam je naslikao čuvenu sliku Deda Mraza za kompaniju Koka Kola 1930. godine.

Činjenica je da je kompanija Koka Kola najviše zaslužna za popularizaciju predstave Deda Mraza kakvu mi danas imamo. S druge strane, ova kompanija nije prva iskoristila lik Deda Mraza u marketinške svrhe. Naime, prva je bila kompanija pod nazivom White Rock Beverages i ona je 1915. godine uzela sliku Deda Mraza kao reklamu da poveća prodaju mineralne vode, a kasnije, 1923, i za povećanje prodaje bezalkoholnih napitaka sa đumbirom.

 

Autor teksta “Kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz?” je Katarina Mileković, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]