Српски обичаји пре Божића

Историја и култура Срба кроз векове
29 дец 2021

Српски обичаји пре Божића

 

Српски обичаји пре Божића подразумевају обележавање лепих породичних празника који су посвећени члановима породице. Реч је о празнику посвећеном деци (Детињци), затим мајкама (Материце) и на крају очевима (Оци).

Детињци

Детињци се празнују три недеље пред Божић. Тог дана, обично рано ујутру, родитељи узимају канап, мараму или нешто што им се нађе при руци и деци везују руке и ноге, захтевајући од њих да се откупе. Као откуп деца дају поклон који су унапред припремила. То могу бити слаткиши, цртежи, песме или неке лепе ствари које су деца направила у току претходних дана. Овај празник деца веома воле и то их међусобно уједињује и повезује са браћом и сестрама и са родитељима.

Божић, Детињци

 

Материце

Празник Материце посвећен је мајкама. Обележава се две недеље пре Божића. Овог дана мајке су те којима деца, најчешће док су још у кревету, везују ноге и руке, и не пуштају их док не кажу где су сакриле поклоне. Потрага за поклонима уз смернице које мајка даје представља посебно занимљив доживљај за децу и она уз смех и цику након проналаска поклона одвезују мајку.

Српски обичаји, Материце

Оци

Последње недеље пред Божић обележава се празник посвећен очевима – Оци. Ово је нарочито узбудљив дан зато што је најближи Бадњем дану, када деца добијају поклоне од Божић Бате. На Оце деца припреме неко уже или мараму и оца, док још спава, везују, очекујући откуп – поклоне. Без поклона нема одвезивања. Због тога очеви морају унапред да припреме и сакрију поклоне што боље, како би потрага за њима била изазовнија и занимљивија.

Обичаји, Оци

Туциндан

Још један дан који одликује посебан народни обичај назива се Туциндан. Он се обележава увек 5. јануара, два дана пре Божића. Деца нарочито воле када дође Туциндан – дан када је родитељима, по народном веровању, забрањено да туку своју децу. Стога деца тог дана праве несташлуке што више могу, јер знају да их тог дана нико неће грдити. Овај празник своје корене вуче из старих народних обичаја, који се тичу припреме прасета или јагњета за Божић, али је у породици попримио посебно значење и веома је вољен међу децом.

Божић, Туциндан

 

Зашто су важни српски обичаји пре Божића?

Лепота ових предбожићних празника огледа се у томе што држи породицу на окупу, негује вредности које међу члановима породице шире љубав, жељу да се блиски људи учине срећним и задовољним кроз мали знак пажње. Ови обичаји деца много воле и уче се да негују и чувају традицију и пренесу је будућим нараштајима.

Обичаји који се тичу периода пре Божића и на сам Бадњи дан и Божић веома су занимљиви и онима који уче српски језик као страни и завичајни или који воле српску културу. Разговоре о њима користимо и на часовима са нашим ученицима, размењујући са њима искуства и обичаје које имају у земљама у којим живе и посебно се обрадујемо када чујемо да се у неким земљама света међу нашом дијаспором још увек чувају стари српски обичаји попут ових.

 

Аутор текста “Српски обичаји пре Божића” је Исидора Јакшић Перовић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]