Kreativnost na našim onlajn časovima srpskog jezika

13 jan 2022

Kreativnost na našim onlajn časovima srpskog jezika

 

Kreativnost na našim onlajn časovima srpskog jezika

Kreativnost – na našim onlajn časovima srpskog kao zavičajnog i stranog jezika postoje planovi i ciljevi koje težimo da ostvarimo u približnoj meri za sve učenike određenog nivoa znanja. Međutim, ono što odlikuje naročito individualne časove je da je svaki učenik poseban. Svaka konekcija koja se uspostavi između učenika i predavača je posebna i tu na snagu stupa kreativnost.
Kreativnost je nežno oružje koje nam omogućava da na osnovu ličnosti učenika i komunikacije sa učenikom uvek nalazimo metode kojima ciljeve učenja ostvarujemo na zanimljiv, spontan i upečatljiv način. To znači da se na našim časovima kreativno angažuju i predavač i učenik. Slobodno možemo reći da je kreativnost jedan od glavnih sastojaka naših onlajn časova srpskog kao zavičjanog i stranog jezika. A da budemo konkretni, predstavljamo neke od načina kako to radimo.

Omogućujemo učenicima da nam ispričaju svoju priču

Svaki novi učenik je jedna nepročitana knjiga. Svako se svojim tempom otvara i spreman je da nam ispriča priču po priču. Radoznalost je koren kreativnog predavača i osnova koja omogućava da prepoznamo kada je i o čemu učenik voljan da govori. Šta bi voleo da ispriča ili šta bi voleo da pokaže. Ovakav pristup naročito je povoljan u radu sa mlađim učenicima, ali i sa starijima.
Mlađi učenici će se, na primer, pohvaliti trofejem koji su osvojili u školi na takmičenju u šahu, time kako su okitili jelku ili pesmicom koju znaju da sviraju na klaviru. Stariji učenici će želeti da, recimo, opišu svoje kolege i okruženje na poslu. Vole da govore o kućnom ljubimcu, o gradu koji su posetili ili o svom gradu i zemlji u kojoj žive.

Kreativnost je u tome da od početne radoznalosti o priči koju nazire sa učenikove strane predavač, postavljanjem pravih pitanja, osmisli aktivnost za tekući čas, domaći ili sledeći čas, i kroz koju će vežbati ciljne jezičke strukture. To može biti crtanje i opisivanje trofeja pri čemu ćemo se fokusirati na boje, veličinu i oblik trofeja. Ukoliko učenik pokazuje entuzijazam kada govori o kićenju jelke, aktivnost može biti onlajn kićenje jelke.  Naravno, tokom onlajn kićenja jelke vežbamo upotrebu priloga gore, dole, levo, desno (Gde da stavimo ljubičastu zvezdu? Gore ili dole?). Sa starijim učenicima, ako učenik ushićeno govori o Njujorku i ljudima različitih nacionalnosti koje tamo sreće, to može biti podsticaj da se kroz zajedničko kreiranje prezentacije – priče o Njujorku obrade imena zemalja i jezika ili nazivi pripadnika pomenutih nacionalnosti.

 

Omogućujemo učenicima da kreiraju sadržaj / upravljamo kreativnim procesom

U onlajn nastavi, ukoliko želimo da učeniku omogućimo da nešto kreira na času  najviše nam znače alati i sajtovi koji postoje na internetu. Na taj način možemo nadgledamo i usmeravamo učenike. Ukoliko se opredelimo za prezentaciju o Njujorku, naš izbor može biti Kanva koji nudi odlične vizuelne i idejne šablone. U Kanvi postoji mogućnost ubacivanja slika sa interneta ili kompjutera, kao i raznih elemenata koje kreator može potražiti čim mu zatrebaju. Dovoljno je da u polje za pretraživanje ukuca Ireland i prikazaće mu se zastava i simboli Irske koje odmah može da unese u prezentaciju. Uvek lako može da prilagodi veličinu i ugao ili iseče samo deo grafike.

kreativnost, onlajn časovi

 

Takođe, za rad sa decom odličan je i Story Jumper. U njemu učenici mogu izabrati razne prizore, likove, životinje i predmete, a potom i kreirati dijaloge u oblačićima. Evo kako je jedan par učenika počeo priču o Milošu i Petru koji su se upoznali na moru. Uz pomoć predavača koji je usmeravajućim pitanjima i tehnički podržavao kreiranje.

naši časovi, kreativnost

Kreiramo zajedno sa učenicima

Osim što na individualnim časovima kreiramo sadržaje da bismo ispričali priče i obradili razne teme, umemo da se upustimo i u nešto veće projekte. Poslednji od njih je novogodišnji video u kome su učestvovali svi predavači i dobar deo učenika. Moramo da se pohvalimo da je među našim učenicima puno kreativaca. Neki su i profesionalni umetnici, a među predavačima je i neko vešt u montaži videa. Sa zadovoljstvom vas pozivamo da pogledate rezultat ovog projekta na našem Jutjub kanalu.

ASA, našim onlajn časovima, predavači