Песма на часовима српског као завичајног или страног језика

Учење српског језика
06 јул 2022

Песма на часовима српског као завичајног или страног jезика

 

Песма на часовима српског као завичајног или страног jезика има вишеструку корист: ученик кроз песму вежба компетенцију слушања, а уз то уочава или утврђује одређени вокабулар или реченичну структуру. Осим тога, популарна музика је битан и занимљив културолошки елемент те ученици активности са песмом увек прихватају са радозналошћу.  Такође, музика у било ком делу часа доноси леп психолошки моменат. То може да буде активност на крају часа као „награда за труд“ и да се у опуштеном тону утврди нешто научено, али и занимљив увод у неку нову тему.

 

Ево како смо користили неке од песама на нашим часовима српског језика:

Беби Дол – Хајде да узмемо неки добар ауто

Песма, часовима српског као завичајног

Са млађом ученицом која воли поп музику слушали смо Беби Дол и песму Хајде да узмемо неки добар ауто. Циљ је био уочавање структуре Хајде да + прво лице множине презента и час се наставио у стилу давања предлога (Хајде да купимо смути) и прихватања предлога ( Хајде! Добра идеја!).

песма, на часовима српског

 

Плави оркестар – Нека љуби се исток и запад

За обнављање вокабулара – страна света, ученици су слушали песму Нека љуби се исток и запад и попуњавали празнине у тексту:

 

Нека љуби се _____ и запад

Нека љуби се сјевер и ____

Скини прашину са старог кофера

Кренимо на пут

Хајде буди ми ___

 

Ова песма је занимљива са култоролошке стране јер показује утицај Запада 😊 на музику на нашим просторима. Наиме, музика за песму Плавог оркестра је настала по угледу на песму калифорнијског бенда The Mamas & The Papas – California Dreamin’.

песма, на часовима српског

на часовима српског као завичајног и страног

 

 

 

преузето са http://skr.rs/z42V, http://skr.rs/z42Z

Здравко Чолић – Певам дању, певам ноћу

На питање „Како да ученик запамти прво лице једнине глагола хтети и моћи?“ један од одговора је слушање ове песме Здравка Чолића. Ученицима које интересује српска књижевност и историја значиће и информација да је песму написао песник Бранко Радичевић (1824–1853) и да је била посвећена ћерки Вука Караџића – Мини Караџић.

Певам дању, певам ноћу

певам, селе, што год хоћу

и што хоћу, то и могу,

само једно још не могу…

Треба имати у виду да песма некад може бити пребрза, нарочито за почетнике. Зато је добро пре слушања прочитати текст да ученик буде припремљен. Код вежбања са уписивањем речи које недостају треба размислити да ли је потребно понудити речи унапред или је ученик довољно вешт да чује речи без претходног читања. Задатак може бити и да ученик поређа стихове строфе и рефрена у ред.

Некада је све што је потребно прочитати текст и послушати песму или део песме до првог рефрена, показати ученику слику извођача и рећи нешто о њима/њему/ њој, па се ученик заинтересује и сам почне да истражује, што је вероватно важнији учинак него ли рад на одређеном вокабулару или граматичкој структури.

 

Аутор текста “Песма на часовима српског као завичајног или страног jезика ” је Теодора Пејчић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]