Први април – Дан шале

Урбана култураУчење српског језикаУченици из дијаспоре
01 апр 2023

Пазите се! Вребају смицалице, шаљиве сплетке и досетке! Данас је Први април – Дан шале!
Смисао данашњег дана јесте направити безазлену смицалицу, проширити лажну вест и нашалити се са неким. Направљена шала се назива првоаприлска шала, а након што смо се нашалили с неким и признамо да је реч о шали, узвикнемо – априлили!

Како је настао Дан шале?

Питате се како је настао Дан шале? Не постоји тачно дефинисан одговор на постављено питање, али постоје теорије.
Једна теорија везује се за Библију – наиме постоје веровања да се празник шале слави од када је Ноје први пут пустио голубицу да провери да ли се вода од велике поплаве повукла.
Друга теорија датира још из времена древног Рима. Сматра се да су Римљани славили фестивал шала за време пролећне равнодневице.
Већи део Европе је славио Нову годину одмах након пролећне равнодневице, што је трајало све до првог априла. Они који су и након прихватања грегоријанског календара настављали да прослављају Нову годину око првог априла били су исмевани зарад њихових застарелих славља и збијали су шале на њихов рачун.
Неписано правило је да се шале праве само до поднева, а онај ко се нашали или направи шалу после поднева назива се априлском будалом. Међутим, то није случај са Србијом, где се шале праве током целог дана.

Како се нашалити на Дан шале?

Први април познат је као дан за шалу, смицалице и духовите обмане. Поред разних сплетки, као што су сипати со у кафу, направити некоме слани колач, рећи лажну вест и правити се да је тачна, један од начина забаве и шале јесте причати вицевe. Ево неколико предлога:

– Седе две паприке на прозору и љуте се!  🙂

– Пита кондуктер особу у аутобусу:
– Је л’ имате карту?

– What?
– Карту, молим.
– Excuse me?
– Карту!
– I don’t understand.
– Your ticket, please.
– Шта?

– Зашто се језици зову матерњи?
Зато што очеви ретко долазе до речи.

Милица: – Дигитрон је човеков најбољи пријатељ.
Перица: – Зашто?
Милица: – Увек можеш да рачунаш на њега.

Каже ћевап сарми: – У ала си смотана.

Аутор текста “ Први април – Дан шале” је Јована Јаћимовић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се за бесплатни први пробни час и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]