Prvi april – Dan šale

Urbana kulturaUčenje srpskog jezikaUčenici iz dijaspore
01 apr 2023

Pazite se! Vrebaju smicalice, šaljive spletke i dosetke! Danas je Prvi april – Dan šale!
Smisao današnjeg dana jeste napraviti bezazlenu smicalicu, proširiti lažnu vest i našaliti se sa nekim. Napravljena šala se naziva prvoaprilska šala, a nakon što smo se našalili s nekim i priznamo da je reč o šali, uzviknemo – aprilili!

Kako je nastao Dan šale?

Pitate se kako je nastao Dan šale? Ne postoji tačno definisan odgovor na postavljeno pitanje, ali postoje teorije.
Jedna teorija vezuje se za Bibliju – naime postoje verovanja da se praznik šale slavi od kada je Noje prvi put pustio golubicu da proveri da li se voda od velike poplave povukla.
Druga teorija datira još iz vremena drevnog Rima. Smatra se da su Rimljani slavili festival šala za vreme prolećne ravnodnevice.
Veći deo Evrope je slavio Novu godinu odmah nakon prolećne ravnodnevice, što je trajalo sve do prvog aprila. Oni koji su i nakon prihvatanja gregorijanskog kalendara nastavljali da proslavljaju Novu godinu oko prvog aprila bili su ismevani zarad njihovih zastarelih slavlja i zbijali su šale na njihov račun.
Nepisano pravilo je da se šale prave samo do podneva, a onaj ko se našali ili napravi šalu posle podneva naziva se aprilskom budalom. Međutim, to nije slučaj sa Srbijom, gde se šale prave tokom celog dana.

Kako se našaliti na Dan šale?

Prvi april poznat je kao dan za šalu, smicalice i duhovite obmane. Pored raznih spletki, kao što su sipati so u kafu, napraviti nekome slani kolač, reći lažnu vest i praviti se da je tačna, jedan od načina zabave i šale jeste pričati viceve. Evo nekoliko predloga:

– Sede dve paprike na prozoru i ljute se!  🙂

– Pita kondukter osobu u autobusu:
– Je l’ imate kartu?

– What?
– Kartu, molim.
– Excuse me?
– Kartu!
– I don’t understand.
– Your ticket, please.
– Šta?

– Zašto se jezici zovu maternji?
Zato što očevi retko dolaze do reči.

Milica: – Digitron je čovekov najbolji prijatelj.
Perica: – Zašto?
Milica: – Uvek možeš da računaš na njega.

Kaže ćevap sarmi: – U ala si smotana.

Autor teksta “ Prvi april – Dan šale” je Jovana Jaćimović, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se za besplatni prvi probni čas i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]