“Речи завичаја” – такмичење или учење кроз игру

Учење српског језика
29 јул 2022

“Речи завичаја” – такмичење или учење кроз игру

 

„Речи завичаја” – такмичење или учење кроз игру – Квиз у коме учествују ученици Академске српске асоцијације. На тај начин развија се такмичарски дух код ученика и жеља за напретком. Приликом одржавања квиза ученици се међусобно упознају, размењују искуства у учењу српског језика и подстичу да буду још бољи. Тада и уче једни од других.

речи завичаја, такмичење

У квизу се могу опробати ученици који уче српски језик као завичајни. Они се такмиче са ученицима сличног узраста и нивоа знања из другог краја света индивидуално или у пару. Онлајн-формат квиза не омета доживљај ученика, па се код њих увек јавља жеља да освоје што више поена и, наравно, да баш они буду победници. Осим виртуелно, квиз је одржан и уживо током трајања Летњег кампа српског као завичајног језика у Нишу, када су се учесници кампа такмичили у два тима и веома успешно утврдили научене српске речи и појмове.

Игре

Квиз „Речи завичаја” кроз седам игара тражи од учесника да логички размишљају, закључују, повезују српски језик са културом, традицијом и историјом српског народа. Основа свега су речи, и то речи из Србије, нашег завичаја. Структура и садржаји квиза организовани су на следећи начин:

  • Да бисмо дошли до речи, полазимо од слова. Тако је и прва игра којом почиње квиз СЛОВО ПО СЛОВО. Учесници од понуђених слова састављају што дужу реч на српском језику.
  • Речи правимо и комбинацијом различитих делова других речи, што је задатак учесницима у другој игри РЕБУС. Како би дошли до тражене речи, потребно је да разумеју појам са слике, спој слова и других знакова.
  • Трећа игра ПОГОДИ ШТА ЈЕ! тражи од учесника да уз помоћ објашњења закључе о ком се појму говори. Полази се од најтежег, општег објашњења, а потом се све конкретизује, тако да је после пете реченице јасно о чему се ради.
  • У игри која носи назив као и квиз РЕЧИ ЗАВИЧАЈА очекује се да учесници на српском објасне шта значе речи које су извукли. Могу и да објасне где су чули ту реч или када се она обично користи.
  • Сличне речи направљене од истих гласова отежавају изговор ако се нађу у истој реченици. На тај начин настале су брзалице, чији је циљ да се говоре БРЗО, БРЖЕ, НАЈБРЖЕ! Изговарајући брзалице, учесници се упознају са богатим српским културним наслеђем.
  • Учесници квиза имају прилику да се сусретну и са филмским и телевизијским садржајима. Пратећи видео-инсерт, слушају српски језик и памте важне детаље и нове речи. Након тога одговарају на питања у вези са одгледаним садржајем. Ова игра носи назив СЛУШАЈ, ГЛЕДАЈ, ЗАПАМТИ!
  • Квиз се завршава игром АСОЦИЈАЦИЈА. То је игра чија су правила позната свима и коју сви воле да решавају.

Хајде да се играмо!

Проверите како бисте се снашли у нашем квизу!

  1. Саставите најдужу реч од следећих слова:

Р     И     Н     С     Т     У     А     П     И     Ц     Т     А

___________________________________________

  1. Решите ребусе:

речи завичаја, учење кроз игру

3. Погодите шта је!

У Србији их има више од 47.

Илиџа је њен турски назив.

Добра је за одмор.

Али и за лечење.

Нишка је у близини града Ниша.

________________________

4. Објасните на српском шта значе следеће речи:

ПЕСНИЦА

ИСКУСТВО

5. Изговорите брзалицу пет пута брзо, брже, најбрже!

Чокањчићем ћеш ме, чокањчићем ћу те.

 

На званичном Јутјуб каналу Академске српске асоцијације можете погледати досадашња издања јединственог и најпопуларнијег квиза за све који уче српски језик као завичајни. Пратите како ученици састављају речи српског језика, дефинишу њихова значења, откривају скривене појмове, изговарају српске брзалице, решавају ребусе и асоцијације. Иако изгледа као такмичење, ученици се током квиза веома забављају и уче много нових ствари. Овако стечено знање не заборавља се лако и брзо се примењује.

 

Аутор текста “Речи завичаја – такичење или учење кроз игру” је Ђорђе Шуњеварић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]