“Reči zavičaja” – takmičenje ili učenje kroz igru

Učenje srpskog jezika
29 jul 2022

“Reči zavičaja” – takmičenje ili učenje kroz igru

 

„Reči zavičaja” – takmičenje ili učenje kroz igru – Kviz u kome učestvuju učenici Akademske srpske asocijacije. Na taj način razvija se takmičarski duh kod učenika i želja za napretkom. Prilikom održavanja kviza učenici se međusobno upoznaju, razmenjuju iskustva u učenju srpskog jezika i podstiču da budu još bolji. Tada i uče jedni od drugih.

reči zavičaja, takmičenje

U kvizu se mogu oprobati učenici koji uče srpski jezik kao zavičajni. Oni se takmiče sa učenicima sličnog uzrasta i nivoa znanja iz drugog kraja sveta individualno ili u paru. Onlajn-format kviza ne ometa doživljaj učenika, pa se kod njih uvek javlja želja da osvoje što više poena i, naravno, da baš oni budu pobednici. Osim virtuelno, kviz je održan i uživo tokom trajanja Letnjeg kampa srpskog kao zavičajnog jezika u Nišu, kada su se učesnici kampa takmičili u dva tima i veoma uspešno utvrdili naučene srpske reči i pojmove.

Igre

Kviz „Reči zavičaja” kroz sedam igara traži od učesnika da logički razmišljaju, zaključuju, povezuju srpski jezik sa kulturom, tradicijom i istorijom srpskog naroda. Osnova svega su reči, i to reči iz Srbije, našeg zavičaja. Struktura i sadržaji kviza organizovani su na sledeći način:

  • Da bismo došli do reči, polazimo od slova. Tako je i prva igra kojom počinje kviz SLOVO PO SLOVO. Učesnici od ponuđenih slova sastavljaju što dužu reč na srpskom jeziku.
  • Reči pravimo i kombinacijom različitih delova drugih reči, što je zadatak učesnicima u drugoj igri REBUS. Kako bi došli do tražene reči, potrebno je da razumeju pojam sa slike, spoj slova i drugih znakova.
  • Treća igra POGODI ŠTA JE! traži od učesnika da uz pomoć objašnjenja zaključe o kom se pojmu govori. Polazi se od najtežeg, opšteg objašnjenja, a potom se sve konkretizuje, tako da je posle pete rečenice jasno o čemu se radi.
  • U igri koja nosi naziv kao i kviz REČI ZAVIČAJA očekuje se da učesnici na srpskom objasne šta znače reči koje su izvukli. Mogu i da objasne gde su čuli tu reč ili kada se ona obično koristi.
  • Slične reči napravljene od istih glasova otežavaju izgovor ako se nađu u istoj rečenici. Na taj način nastale su brzalice, čiji je cilj da se govore BRZO, BRŽE, NAJBRŽE! Izgovarajući brzalice, učesnici se upoznaju sa bogatim srpskim kulturnim nasleđem.
  • Učesnici kviza imaju priliku da se susretnu i sa filmskim i televizijskim sadržajima. Prateći video-insert, slušaju srpski jezik i pamte važne detalje i nove reči. Nakon toga odgovaraju na pitanja u vezi sa odgledanim sadržajem. Ova igra nosi naziv SLUŠAJ, GLEDAJ, ZAPAMTI!
  • Kviz se završava igrom ASOCIJACIJA. To je igra čija su pravila poznata svima i koju svi vole da rešavaju.

Hajde da se igramo!

Proverite kako biste se snašli u našem kvizu!

  1. Sastavite najdužu reč od sledećih slova:

R     I     N     S     T     U     A     P     I     C     T     A

___________________________________________

  1. Rešite rebuse:

reči zavičaja, učenje kroz igru

3. Pogodite šta je!

U Srbiji ih ima više od 47.

Ilidža je njen turski naziv.

Dobra je za odmor.

Ali i za lečenje.

Niška je u blizini grada Niša.

________________________

4. Objasnite na srpskom šta znače sledeće reči:

PESNICA

ISKUSTVO

5. Izgovorite brzalicu pet puta brzo, brže, najbrže!

Čokanjčićem ćeš me, čokanjčićem ću te.

 

Na zvaničnom Jutjub kanalu Akademske srpske asocijacije možete pogledati dosadašnja izdanja jedinstvenog i najpopularnijeg kviza za sve koji uče srpski jezik kao zavičajni. Pratite kako učenici sastavljaju reči srpskog jezika, definišu njihova značenja, otkrivaju skrivene pojmove, izgovaraju srpske brzalice, rešavaju rebuse i asocijacije. Iako izgleda kao takmičenje, učenici se tokom kviza veoma zabavljaju i uče mnogo novih stvari. Ovako stečeno znanje ne zaboravlja se lako i brzo se primenjuje.

 

Autor teksta “Reči zavičaja – takičenje ili učenje kroz igru” je Đorđe Šunjevarić, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]