Srpski običaji pre Božića

Istorija i kultura Srba kroz vekove
29 dec 2021

Srpski običaji pre Božića

 

Srpski običaji pre Božića podrazumevaju obeležavanje lepih porodičnih praznika koji su posvećeni članovima porodice. Reč je o prazniku posvećenom deci (Detinjci), zatim majkama (Materice) i na kraju očevima (Oci).

Detinjci

Detinjci se praznuju tri nedelje pred Božić. Tog dana, obično rano ujutru, roditelji uzimaju kanap, maramu ili nešto što im se nađe pri ruci i deci vezuju ruke i noge, zahtevajući od njih da se otkupe. Kao otkup deca daju poklon koji su unapred pripremila. To mogu biti slatkiši, crteži, pesme ili neke lepe stvari koje su deca napravila u toku prethodnih dana. Ovaj praznik deca veoma vole i to ih međusobno ujedinjuje i povezuje sa braćom i sestrama i sa roditeljima.

Božić, Detinjci

 

Materice

Praznik Materice posvećen je majkama. Obeležava se dve nedelje pre Božića. Ovog dana majke su te kojima deca, najčešće dok su još u krevetu, vezuju noge i ruke, i ne puštaju ih dok ne kažu gde su sakrile poklone. Potraga za poklonima uz smernice koje majka daje predstavlja posebno zanimljiv doživljaj za decu i ona uz smeh i ciku nakon pronalaska poklona odvezuju majku.

Srpski običaji, Materice

Oci

Poslednje nedelje pred Božić obeležava se praznik posvećen očevima – Oci. Ovo je naročito uzbudljiv dan zato što je najbliži Badnjem danu, kada deca dobijaju poklone od Božić Bate. Na Oce deca pripreme neko uže ili maramu i oca, dok još spava, vezuju, očekujući otkup – poklone. Bez poklona nema odvezivanja. Zbog toga očevi moraju unapred da pripreme i sakriju poklone što bolje, kako bi potraga za njima bila izazovnija i zanimljivija.

Običaji, Oci

Tucindan

Još jedan dan koji odlikuje poseban narodni običaj naziva se Tucindan. On se obeležava uvek 5. januara, dva dana pre Božića. Deca naročito vole kada dođe Tucindan – dan kada je roditeljima, po narodnom verovanju, zabranjeno da tuku svoju decu. Stoga deca tog dana prave nestašluke što više mogu, jer znaju da ih tog dana niko neće grditi. Ovaj praznik svoje korene vuče iz starih narodnih običaja, koji se tiču pripreme praseta ili jagnjeta za Božić, ali je u porodici poprimio posebno značenje i veoma je voljen među decom.

Božić, Tucindan

 

Zašto su važni srpski običaji pre Božića?

Lepota ovih predbožićnih praznika ogleda se u tome što drži porodicu na okupu, neguje vrednosti koje među članovima porodice šire ljubav, želju da se bliski ljudi učine srećnim i zadovoljnim kroz mali znak pažnje. Ovi običaji deca mnogo vole i uče se da neguju i čuvaju tradiciju i prenesu je budućim naraštajima.

Običaji koji se tiču perioda pre Božića i na sam Badnji dan i Božić veoma su zanimljivi i onima koji uče srpski jezik kao strani i zavičajni ili koji vole srpsku kulturu. Razgovore o njima koristimo i na časovima sa našim učenicima, razmenjujući sa njima iskustva i običaje koje imaju u zemljama u kojim žive i posebno se obradujemo kada čujemo da se u nekim zemljama sveta među našom dijasporom još uvek čuvaju stari srpski običaji poput ovih.

 

Autor teksta “Srpski običaji pre Božića” je Isidora Jakšić Perović, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]