Свети цар Константин и царица Јелена

Историја и култура Срба кроз вековеКрсна слава код Срба
02 јун 2023

Ко су били цар Константин и царица Јелена? 

Цар Константин Велики, познати римски цар, рођен је око 272. године у Наисусу (данашњем Нишу) исто као и његова мајка, царица Јелена. Познат је по томе што је 313. године издао Милански едикт, захваљујући којег је престао прогон хришћана, чак је и сам прешао у хришћанску веру. Такође је саградио и град којег је назвао Константинопољ (Цариград), данас познатији под називом Истанбул.

фотографија преузета са: http://skr.rs/z8HU

Храм Светог цара Константина и царице Јелене

Трећег јуна Српска православна црква слави Светог цара Константина и царицу Јелену. Овим светитељима посвећен је велики број храмова, а један од њих налази се у Нишу. Храм Светог цара Константина и царице Јелене посвећен је знаменитом Нишлији и његовој мајци.

фотографија преузета са: www.juznevesti.com

Налази се између Булевара Немањића и Византијског булевара у једном од најлепших нишких паркова – парк Светог Саве. Камен темељац за изградњу храма постављен је 1999. године на Лазареву суботу, а храм је, веома аутентично, изграђен у византијском стилу.

фотографија преузета са: www.juznevesti.com

 

Градска слава Ниша – Свети цар Константин и царица Јелена

Данашњи празник посебно се свечано прославља у Нишу као градска слава, у граду у коме су рођени цар Константин и царица Јелена. Градска слава Ниша обележава се низом догађаја, и то литургијом, литијама, наступима, представама, изложбама и многим другим активностима. Посебно је празнично бдење уочи славе Свети цар Константин и царице Јелене у оквиру истоименог храма. Такође, исте вечери је и свечана славска литија у оквиру царске вечери. На дан славе – 3. јуна, најпре се одржава литургија у оквиру храма, а касније се наставља слава са свим традиционалним српским и православним обичајима.

фотографија преузета са: www.eparhijaniska.rs

Срећна слава!

Аутор текста “Свети цар Константин и царица Јелена” је Јована Јаћимовић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се за бесплатни први пробни час и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]