Sveti car Konstantin i carica Jelena

Istorija i kultura Srba kroz vekoveKrsna slava kod Srba
02 jun 2023

Ko su bili car Konstantin i carica Jelena? 

Car Konstantin Veliki, poznati rimski car, rođen je oko 272. godine u Naisusu (današnjem Nišu) isto kao i njegova majka, carica Jelena. Poznat je po tome što je 313. godine izdao Milanski edikt, zahvaljujući kojeg je prestao progon hrišćana, čak je i sam prešao u hrišćansku veru. Takođe je sagradio i grad kojeg je nazvao Konstantinopolj (Carigrad), danas poznatiji pod nazivom Istanbul.

fotografija preuzeta sa: http://skr.rs/z8HU

Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene

Trećeg juna Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Ovim svetiteljima posvećen je veliki broj hramova, a jedan od njih nalazi se u Nišu. Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene posvećen je znamenitom Nišliji i njegovoj majci.

fotografija preuzeta sa: www.juznevesti.com

Nalazi se između Bulevara Nemanjića i Vizantijskog bulevara u jednom od najlepših niških parkova – park Svetog Save. Kamen temeljac za izgradnju hrama postavljen je 1999. godine na Lazarevu subotu, a hram je, veoma autentično, izgrađen u vizantijskom stilu.

fotografija preuzeta sa: www.juznevesti.com

 

Gradska slava Niša – Sveti car Konstantin i carica Jelena

Današnji praznik posebno se svečano proslavlja u Nišu kao gradska slava, u gradu u kome su rođeni car Konstantin i carica Jelena. Gradska slava Niša obeležava se nizom događaja, i to liturgijom, litijama, nastupima, predstavama, izložbama i mnogim drugim aktivnostima. Posebno je praznično bdenje uoči slave Sveti car Konstantin i carice Jelene u okviru istoimenog hrama. Takođe, iste večeri je i svečana slavska litija u okviru carske večeri. Na dan slave – 3. juna, najpre se održava liturgija u okviru hrama, a kasnije se nastavlja slava sa svim tradicionalnim srpskim i pravoslavnim običajima.

fotografija preuzeta sa: www.eparhijaniska.rs

Srećna slava!

Autor teksta “Sveti car Konstantin i carica Jelena” je Jovana Jaćimović, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se za besplatni prvi probni čas i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]