Sveti Trifun i Sveti Valentin: vino ili ljubav?

Istorija i kultura Srba kroz vekove
10 feb 2022

Sveti Trifun i Sveti Valentin: vino ili ljubav?

 

Sveti Trifun i Sveti Valentin? – Pravoslavni vernici i Srpska Pravoslavna crkva 14. februara obeležavaju Svetog Trifuna, dok se u zapadnom svetu obeležava Sveti Valentin, koji je poznatiji kao Dan zaljubljenih. Sveci su bili savremenici i obojica su stradali mučeničkom smrću pripovedajući hrišćanstvo u mnogobožačkom Rimskom carstvu.

ljubav, vino, ASA

Sveti Trifun

Sveti Trifun je jedan od Hristovih velikomučenika koji su stradali za hrišćansku veru. Od malih nogu je bio pobožan, a kao dete vreme je provodio čuvajući guske. Bog ga je darovao čudotvorstvom i isceljenjem. Tokom svog života lečio je mnoge bolesne i pomagao svima koji su mu se obratili za pomoć. Za vreme vladavine cara Gordija izlečio je carevu ćerku Gordijanu, a od cara je dobio bogatstvo. Sve bogatstvo je podelio siromašnima i nastavio da čuva guske. Mnogi ljudi posle izlečenja primili su hrišćansku veru.
Kada je na rimski presto došao car Dekije počeli su sa prognom hrišćana. Svetom Trifunu su odrubili glavu, jer nije želeo da se odrekne Hrista.

Sveti Trifun, vino

preuzeto sa https://www.crkvaub.rs/vesti/molitve/akatist-svetom-muceniku-trifunu

 

Verovanje i običaji kod Srba:

  • Na dan Svetog Trifuna, 14. februara, vinogradari odlaze u vinograd da orežu bar jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe dobro roditi.
  •  Ako na Svetog Trifuna pada kiša ili sneg, veruje se da će biti rodna godina.
  • Ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.

Sveti Valentin

Sveti Valentin je bio episkop i mučenik. Veruje se da je pogubljen zato što je car Klaudije II verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici, dok se biskup Valentin protivio i organizovao je tajna venčanja. Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njima je izvršena smrtna kazna 14. februara. Kasnije je car Julije i na njegovom grobu podigao baziliku i otad se svetac počeo slaviti među hrišćanima.
U 15. veku je ovaj svetac povezan sa praznikom zaljubljenih (Dan zaljubljenih) i od tada se slavi sve do danas.

Sveti Valentin, ljubav

preuzeto sa Jutjuba

Zanimljivosti

  • Uobičajno je da se za dan Svetog Valentina šalju ljubavna pisma, ali prema tradiciji ona moraju biti nepotpisana!
  •  U Šekspirovom „Hamletu” spominje se rečenica: „Sutra je Dan Sv. Valentina”.
  • Pravoslavna crkva Svetog Valentina slavi 13. avgusta s tim što se on ne proslavlja kao zaštitnik zaljubljenih.

Autor teksta “Sveti Trifun i Sveti Valentin: vino ili ljubav?” je Ivana Simić, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]