Tрадиционални канадски специјалитети на часу српског

Дифузија културних садржајаУченици из дијаспоре
01 јул 2021

Канадски специјалитети

Tрадиционални канадски специјалитети на часу српског су били занимљива тема којој смо се посветили. На једном од часова српског језика са нашом ученицом из Отаве, Марином Стојановски, разговарали смо мало о кулинарским специјалитетима њене земље. Био је то занимљив час који је предводила сама Марина, док је предавач уживао у примамљивости канадске хране. Марина је, специјално за час о кулинарству, припремила презентацију у којој је приказала све оно чиме ова туристичка северноамеричка земља може да се похвали када је у питању храна.

Одавно је јасно да становници ове земље долазе са свих страна света, те да није могуће кулинарски је одредити и сврстати у само један тип. То значи да је канадска кухиња разноврсна колико су разноврсни и њени становници. У наставку овог блога навешћемо неколико најпознатијих кулинарских специјалитета које смо упознали захваљујући нашој ученици Марини.

Морски плодови

Ваздух и вода у Канади су најчистији на планети земљи. То је зато што је ова земља изузетно богата водама. Наиме, Канада има више језера него све остале државе на Земљи заједно. Има их чак два милиона. Када на то додамо реке, океане и мора којима је окружена, јасно нам је зашто Канађани обожавају морске плодове.

Лосос је један од омиљених риба становницима на западној обали Канаде. У Ванкуверу се редовно једе по ресторанима јер је лосос извучен из Тихог океана најбољи на свету (тако бар кажу врхунски кувари).

 

 

С друге стране, јастог је префериран на источној обали Канаде, а Канађани имају обичај да кажу да је његово месо толико укусно да га је најбоље припремати на најједноставнији начин.Tрадиционални канадски специјалитети на часу српског, Академска српска асоцијација, српски језик онлајн

„Poutine”

Tрадиционални канадски специјалитети на часу српскогОво канадско традиционално јело старо је више од 60 година и спрема се у провинцији Квебек. Кулинари кажу да ова грицкалица води порекло из Европе, а познато је његово спремање на различите начине. У Квебеку се најчешће служи по пабовима. Оригинални састојци су помфрит, грудвице сира и умак (купљени или домаћи).

Даброви репови

Не, нису заиста од дабровог меса. Ово су канадски колачи од прженог теста које се обликује тако да личи на дабров реп, док преко ставите најразличитије слатке укусе.Tрадиционални канадски специјалитети на часу српског Класични прелив састоји се од цимета, шећера и чоколаде од лешника. Настали су још 1978. у домаћој радиности, тако што их је спремао један брачни пар у Отави.

Сладолед од снега и јаворовог сирупа

Канада је земља јаворова. И на застави ове земље исцртан је лист јавора, па тако не чуди што се благодети овог дрвета радо конзумирају у породицама Канађана. Тачније, јаворов сируп један је од главних састојака колача код канадских домаћица. Међутим, посебно је занимљив снежни сладолед са преливом од јаворовог сирупа. Чист снег се намота на дрвце, па се потом прелије јаворовим сирупом који је директно са дрвета капао у канту причвршћену за стабло. Такав сладолед Канађани радо дегустирају за време зимских фестивала.

Tрадиционални канадски специјалитети на часу српског

 

Аутор текста “Tрадиционални канадски специјалитети на часу српског” је Катарина Миленковић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]