Tradicionalni kanadski specijaliteti na času srpskog

Difuzija kulturnih sadržajaUčenici iz dijaspore
01 jul 2021

Kanadski specijaliteti

Tradicionalni kanadski specijaliteti na času srpskog su bili zanimljiva tema kojoj smo se posvetili. Na jednom od časova srpskog jezika sa našom učenicom iz Otave, Marinom Stojanovski, razgovarali smo malo o kulinarskim specijalitetima njene zemlje. Bio je to zanimljiv čas koji je predvodila sama Marina, dok je predavač uživao u primamljivosti kanadske hrane. Marina je, specijalno za čas o kulinarstvu, pripremila prezentaciju u kojoj je prikazala sve ono čime ova turistička severnoamerička zemlja može da se pohvali kada je u pitanju hrana.

Odavno je jasno da stanovnici ove zemlje dolaze sa svih strana sveta, te da nije moguće kulinarski je odrediti i svrstati u samo jedan tip. To znači da je kanadska kuhinja raznovrsna koliko su raznovrsni i njeni stanovnici. U nastavku ovog bloga navešćemo nekoliko najpoznatijih kulinarskih specijaliteta koje smo upoznali zahvaljujući našoj učenici Marini.

Morski plodovi

Vazduh i voda u Kanadi su najčistiji na planeti zemlji. To je zato što je ova zemlja izuzetno bogata vodama. Naime, Kanada ima više jezera nego sve ostale države na Zemlji zajedno. Ima ih čak dva miliona. Kada na to dodamo reke, okeane i mora kojima je okružena, jasno nam je zašto Kanađani obožavaju morske plodove.

Losos je jedan od omiljenih riba stanovnicima na zapadnoj obali Kanade. U Vankuveru se redovno jede po restoranima jer je losos izvučen iz Tihog okeana najbolji na svetu (tako bar kažu vrhunski kuvari).

 

 

S druge strane, jastog je preferiran na istočnoj obali Kanade, a Kanađani imaju običaj da kažu da je njegovo meso toliko ukusno da ga je najbolje pripremati na najjednostavniji način.Tradicionalni kanadski specijaliteti na času srpskog, Akademska srpska asocijacija, srpski jezik onlajn

„Poutine”

Tradicionalni kanadski specijaliteti na času srpskogOvo kanadsko tradicionalno jelo staro je više od 60 godina i sprema se u provinciji Kvebek. Kulinari kažu da ova grickalica vodi poreklo iz Evrope, a poznato je njegovo spremanje na različite načine. U Kvebeku se najčešće služi po pabovima. Originalni sastojci su pomfrit, grudvice sira i umak (kupljeni ili domaći).

Dabrovi repovi

Ne, nisu zaista od dabrovog mesa. Ovo su kanadski kolači od prženog testa koje se oblikuje tako da liči na dabrov rep, dok preko stavite najrazličitije slatke ukuse.Tradicionalni kanadski specijaliteti na času srpskog Klasični preliv sastoji se od cimeta, šećera i čokolade od lešnika. Nastali su još 1978. u domaćoj radinosti, tako što ih je spremao jedan bračni par u Otavi.

Sladoled od snega i javorovog sirupa

Kanada je zemlja javorova. I na zastavi ove zemlje iscrtan je list javora, pa tako ne čudi što se blagodeti ovog drveta rado konzumiraju u porodicama Kanađana. Tačnije, javorov sirup jedan je od glavnih sastojaka kolača kod kanadskih domaćica. Međutim, posebno je zanimljiv snežni sladoled sa prelivom od javorovog sirupa. Čist sneg se namota na drvce, pa se potom prelije javorovim sirupom koji je direktno sa drveta kapao u kantu pričvršćenu za stablo. Takav sladoled Kanađani rado degustiraju za vreme zimskih festivala.

Tradicionalni kanadski specijaliteti na času srpskog

 

Autor teksta “Tradicionalni kanadski specijaliteti na času srpskog” je Katarina Milenković, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]