Извештај 2020. – Онлајн обука за предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону

Онлајн обука за предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону

Пројекат “Онлајн обука за предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону”  по први пут  је реализован за све дипломиране филологе и предаваче неке друге струке, а који држе наставу српског језика у дијаспори и региону. Пројекат је реализован под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Пројекат је трајао од 1. јула до 31. октобра 2020. године и на њему је учестовало 32 предавача српског језика из целог света. Земље из којих су предавачи су: Италија, Француска, Шведска, Немачка, Јапан, Јужна Африка, Израел, Кина, Данска, Грчка, Сједињене Америчке Државе, Норвешка, Румунија, Канада и Велика Британија.

Свим предавачима послат је по један примерак приручника Методика наставе српског као завичајног језика ауторке Марине Јањић. Предавачи су били подељени у две групе (преподневна и поподневна) због различитих временских зона. Онлајн обука је трајала у периоду од 17.  августа до 20. септембра 2020. године.

Ментори-предавачи на обуци били су проф. др Марина Јањић, која је држала теоријски део предавања из области Методике наставе српског као завичајног језика, мср Александар Новаковић, који је држао практични део предавања, док је проф. др Јелисавета Тодоровић држала предавања из педагошко-психолошке области.

У току недеље предавачи су имали предавања 3 пута у два термина (препродневни и поподневни), док су сви ментори-предавачи држали консултације суботом.

онлајн обука за предаваче, академска српска асоцијација

Важно је истаћи да је ово била прва реализација онлајн обуке Академске српске асоцијације за предаваче српског језика у дијаспори и региону и да за њу постоји изузетно интересовање у свету.

Више о пројекту погледајте у брошури (пдф документ)

 

Неки од коментара наших учесника

 М. В. Италија

Захваљујем се на сарадњи и подржавам напоре Асоцијације да доприносе унапређењу наставе српског језика у иностранству. Ваш рад је драгоцен и само тако наставите!

Р. Г. Румунија

Поздрављам сваки покушај АСА да са свим Србима ван граница Србије, просветним радницима или једноставно „чуварима нашег матерњег, завичајног језика“на било који начин одржава везу, изађе у сусрет са обукама, предавањима, материјалима из матичне земље који нам свакако увек недостају.

Т. Ф. Немачка

Желим да Вам се захвалим на добро организованој и квалитетној обуци.

М. Ђ. Канада

Највећа препорука и моја жеља би била да истрајавате  у вашем раду, а ми ћемо вам итекако, колико год то буде у нашој моћи, пружити  подршку за ваш рад. СРЕЋНО И ХВАЛА ПУНО ЗА САВ ВАШ ТРУД И РАД НА ОВОМ ПРОЈЕКТУ.

Д. Т. Јапан

Желим још једном да вам се захвалим на свему и замолим да пренесете поздраве и захвалност свим организаторима обуке, изузетним предавачима као и Министарству, који су нам омогућили ову изузетну корисну и потребну обуку.