Izveštaj 2020. – Onlajn obuka za predavače koji se bave očuvanjem srpskog jezika u dijaspori i regionu

Onlajn obuka za predavače koji se bave očuvanjem srpskog jezika u dijaspori i regionu

Projekat “Onlajn obuka za predavače koji se bave očuvanjem srpskog jezika u dijaspori i regionu”  po prvi put  je realizovan za sve diplomirane filologe i predavače neke druge struke, a koji drže nastavu srpskog jezika u dijaspori i regionu. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Projekat je trajao od 1. jula do 31. oktobra 2020. godine i na njemu je učestovalo 32 predavača srpskog jezika iz celog sveta. Zemlje iz kojih su predavači su: Italija, Francuska, Švedska, Nemačka, Japan, Južna Afrika, Izrael, Kina, Danska, Grčka, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Rumunija, Kanada i Velika Britanija.

Svim predavačima poslat je po jedan primerak priručnika Metodika nastave srpskog kao zavičajnog jezika autorke Marine Janjić. Predavači su bili podeljeni u dve grupe (prepodnevna i popodnevna) zbog različitih vremenskih zona. Onlajn obuka je trajala u periodu od 17.  avgusta do 20. septembra 2020. godine.

Mentori-predavači na obuci bili su prof. dr Marina Janjić, koja je držala teorijski deo predavanja iz oblasti Metodike nastave srpskog kao zavičajnog jezika, msr Aleksandar Novaković, koji je držao praktični deo predavanja, dok je prof. dr Jelisaveta Todorović držala predavanja iz pedagoško-psihološke oblasti.

U toku nedelje predavači su imali predavanja 3 puta u dva termina (preprodnevni i popodnevni), dok su svi mentori-predavači držali konsultacije subotom.

onlajn obuka za predavače, akademska srpska asocijacija

Važno je istaći da je ovo bila prva realizacija onlajn obuke Akademske srpske asocijacije za predavače srpskog jezika u dijaspori i regionu i da za nju postoji izuzetno interesovanje u svetu.

Više o projektu pogledajte u brošuri (pdf dokument)

 

Neki od komentara naših učesnika

 M. V. Italija

Zahvaljujem se na saradnji i podržavam napore Asocijacije da doprinose unapređenju nastave srpskog jezika u inostranstvu. Vaš rad je dragocen i samo tako nastavite!

R. G. Rumunija

Pozdravljam svaki pokušaj ASA da sa svim Srbima van granica Srbije, prosvetnim radnicima ili jednostavno „čuvarima našeg maternjeg, zavičajnog jezika“na bilo koji način održava vezu, izađe u susret sa obukama, predavanjima, materijalima iz matične zemlje koji nam svakako uvek nedostaju.

T. F. Nemačka

Želim da Vam se zahvalim na dobro organizovanoj i kvalitetnoj obuci.

M. Đ. Kanada

Najveća preporuka i moja želja bi bila da istrajavate  u vašem radu, a mi ćemo vam itekako, koliko god to bude u našoj moći, pružiti  podršku za vaš rad. SREĆNO I HVALA PUNO ZA SAV VAŠ TRUD I RAD NA OVOM PROJEKTU.

D. T. Japan

Želim još jednom da vam se zahvalim na svemu i zamolim da prenesete pozdrave i zahvalnost svim organizatorima obuke, izuzetnim predavačima kao i Ministarstvu, koji su nam omogućili ovu izuzetnu korisnu i potrebnu obuku.