Извештај 2017/18. године – Онлајн учење српског као завичајног језика 2017/18. године

Онлајн учење српског као завичајног језика 2017/18. године

 

Пројекат “Онлајн учење српског као завичајног језика” реализован је по први пут путем Скајпа.

Филозофски факултет у Нишу у сарадњи са АСА успешно је реализовао пројекат учења српског као завичајног језика путем Скајпа за ученике из дијаспоре. Студенти Србистике држали су часове полазницима курса из целога света. Пројекат је реализован под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Тим поводом на Филозофском факултету у Нишу уприличена је свечаност на којој је декан Наталија Јовановић уручила студентима сертификате. Тамара Ћирић, председница удружења АСА, упознала је присутне са изузетно похвалним резултатима истраживања које је спроведено међу српском дијаспором о овом пројекту.

Пројекат је трајао од 15. децембра 2017.  до 15. априла 2018.  године и на њему је учествовало 39 студената који су радили са 41 учеником. Најпре су студенти морали да прођу обуку из области Методика наставе српског као завичајног у реализацији проф. др Марине Јањић која је, заједно са асистентом Александром Новаковићем, све време координисала наставим процесом онлајн учења српског језика као завичајног. Важно је истаћи да је ово била прва реализација курса српског језика Филозофског факултета у сарадњи са Академском српском асоцијацијом за потомке српских исељеника и да за њега постоји изузетно интересовање у свету.

Више информација о пројекту можете наћи у:

брошури: Брошура – пројекат 2017-18.

презентацији: Презентација – Извештај о пројекту 2018.