Izveštaj 2017/18. godine – Onlajn učenje srpskog kao zavičajnog jezika 2017/18. godine

Onlajn učenje srpskog kao zavičajnog jezika 2017/18. godine

 

Projekat “Onlajn učenje srpskog kao zavičajnog jezika” realizovan je po prvi put putem Skajpa.

Filozofski fakultet u Nišu u saradnji sa ASA uspešno je realizovao projekat učenja srpskog kao zavičajnog jezika putem Skajpa za učenike iz dijaspore. Studenti Srbistike držali su časove polaznicima kursa iz celoga sveta. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Tim povodom na Filozofskom fakultetu u Nišu upriličena je svečanost na kojoj je dekan Natalija Jovanović uručila studentima sertifikate. Tamara Ćirić, predsednica udruženja ASA, upoznala je prisutne sa izuzetno pohvalnim rezultatima istraživanja koje je sprovedeno među srpskom dijasporom o ovom projektu.

Projekat je trajao od 15. decembra 2017.  do 15. aprila 2018.  godine i na njemu je učestvovalo 39 studenata koji su radili sa 41 učenikom. Najpre su studenti morali da prođu obuku iz oblasti Metodika nastave srpskog kao zavičajnog u realizaciji prof. dr Marine Janjić koja je, zajedno sa asistentom Aleksandrom Novakovićem, sve vreme koordinisala nastavim procesom onlajn učenja srpskog jezika kao zavičajnog. Važno je istaći da je ovo bila prva realizacija kursa srpskog jezika Filozofskog fakulteta u saradnji sa Akademskom srpskom asocijacijom za potomke srpskih iseljenika i da za njega postoji izuzetno interesovanje u svetu.

Više informacija o projektu možete naći u:

brošuri: Brošura – projekat 2017-18.

prezentaciji: Prezentacija – Izveštaj o projektu 2018.