Onlajn učenje srpskog jezika kao zavičajnog

Udruženje Akademska srpska asocijacija i Filozofski fakultet u Nišu uspešno su realizovali projekat učenja srpskog jezika putem skajpa za učenike iz dijaspore tokom koga su studenti Srbistike držali časove polaznicima kursa iz celoga sveta. Projekat je realizovan  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Tim povodom na Filozofskom fakultetu u Nišu upriličena je svečanost na kojoj je prof. dr Natalija Jovanović,  dekan Filozofskog fakulteta u Nišu, uručila studentima sertifikate. Tamara Ćirić, predsednica udruženja ASA, upoznala je prisutne sa izuzetno pohvalnim rezultatima istraživanja koje je sprovedeno među srpskom dijasporom o ovom projektu.

Inače, projekat je trajao od 15. decembra 2017. do 15. aprila 2018. godine i na njemu je učestvovalo 39 studenata koji su radili sa 41 učenikom. Najpre su studenti morali da prođu obuku iz oblasti Metodika nastave srpskog kao zavičajnog u realizaciji prof. dr Marine Janjić koja je, zajedno sa asistentom Aleksandrom Novakovićem, sve vreme koordinisala nastavim procesom onlajn učenja srpskog jezika kao zavičajnog. Važno je istaći da je ovo bila peta realizacija kursa srpskog jezika za potomke srpskih iseljenika i da za njega postoji izuzetno interesovanje u svetu.

Više o projektu možete videti ovde.