Znamenitosti Srbije

Istorija i kultura Srba kroz vekove
07 apr 2018

Dobro došli u Srbiju!

Dobro došli u zemlju planina i jezera, visina i dolina, stenovitih predela i livada i pašnjaka. Dobro došli u zemlju manastira, istorije, umetnosti, u zemlju nobelovca i slavnih kompozitora i sportista…dobro došli u zemlju još slavnijih budućih naraštaja! I još jednom, dobro nam došli svi koji dolazite avionom, kamionom, na biciklu ili u mislima, Srbija će vas dočekati sa najsrdačnijim osmehom domaćina. Prigrliće vas mirisne livade i očarati visine i njeni stanovnici.

Republika Srbija je kontinentalna država, nalazi se u jugoistočnoj Evropi i većim delom zahvata Balkansko poluostrvo, a manjim delom Panonsku niziju. Glavni grad je Beograd. Službeni jezik je srpski.

O dugoj i bogatoj istoriji i tradiciji svedoče brojni manastiri, spomenici, muzeji, parkovi, koji su ujedno i zanimljive turističke destinacije koje privlače goste iz celog sveta.

Evo samo nekih mesta koje nudi Srbija – „pesma među narodima“ po rečima slavnog pesnika Oskara Daviča.

 

Dobro došli u Srbiju! Dobrodošli u  Nacionalni park Tara!

Nalazi se na teritoriji opštine Bajina Bašta, u zapadnom delu Republike Srbije. Planina Tara (sanskr. zvezda) ime je dobila po ilirskom gorštačkom plemenu Autorijata (lat. Autariatae), koji su u bronzano doba živeli na njenim obroncima. Nacionalni park Tara pokriva najveći deo masiva planine Tare, koja pripada delu starovlaških planina. Prosečna nadmorska visina je 1.200 m, a najviši vrh Kozji rid dostiže 1.591 m. Na prostoru nacionalnog parak Tare bogat je i biljni i životinjski svet – tu raste preko 1100 biljnih vrsta (lišajeva, mahovina, paprata…), a raznovrna stanovišta na prostoru Tare predstavljaju dom za veliki broj vrsta životinja.

Pored planine Tare, tu su još i brojne druge planine: Kopaonik, Zlatibor,Zlatar, Stara i Suva planina, Rtanj, Goč, Fruška gora, Šar-planina i druge.

 dobrodošli u Srbiju, Tara, Akademska srpska asocijacija

 

Dobro došli u Srbiju! Dobrodošli u Đerdap!

Nacionalni park Đerdap se nalazi u jugoistočnom delu Evrope, u severoistočnom delu Rep ublike Srbije, na samoj međunarodnoj granici sa Rumunijom. Osnovni prirodni fenomen ovog područja je Đerdapska klisura kroz koju protiče reka Dunav. Vrlo povoljni uslovi za život bili su razlog stalnog prisustva čoveka o čemu svedoče mnogi arheološki nalazi i kulturno-istorijski spomenici, kao što su naselje Lepenski Vir, arheološki lokaliteti poput Dijane, Golubački grad, ostaci Trajanovog mosta, Trajanove table, rimskog limesa, raznovrsni kasteli, do očuvanih primera narodne srpske arhitekture. Park odlikuje velika šumovitost i bogatstvo flore i faune. Pravo mesto za sve ljubitelje prirodnih lepota!

Srbiju odlikuje bogat rečni sistem koji, osim velike reke Dunav na kojoj je izrađena i hidroelektrana „Đerdap“, čine i brojne druge reke: Sava, Drina, Velika, Južna i Zapadna Morava, Tisa, Timok, Lim i druge. Splavarenje, pecanje, plivanje ili samo uživanje na njihovim obalama pružaju jedinstven doživljaj i rado ponovljeno iskustvo.

Đerdap, Akademska srpska asocijacija

Dobrodošli u manastir Studenica

Jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se kod grada Kraljeva, a osnovao ga je veliki župan Stefan Nemanja 1190. godine. Manastir je poznat po svojim čuvenim freskama iz 13. i 14. veka. Manastir Studenica je spomenik kulture od izuzetnog značaja i uvrštena je u listu Svetskih baština. Manastir je posvećen Uspenju presvete Bogorodice, a takođe je važno mesto u istoriji srpske dinastije Nemanjića. Tu se nalaze mošti Svetog Simeona, njegovog osnivača, a pod starateljstvom Svetog Save, sina Stefana Nemanje, Studenica je postala politički, kulturni i duhovni centar srednjovekovne Srbije.

Srpska pravoslavna crkva ima veliki broj manastira – Žiča, Manasija, Ljubostinja, Ravanica, Đurđevi Stupovi i drugi. Mnogi manastiri su nastali u vreme Nemanjića, u 12. veku i imaju ikone i freske od izuzetnog značaja i vrednosti za celokupnu svetsku kulturu, a naročito za hrišćansku kulturu i civilizaciju. Osim Studenice, na listi svetske kulturne baštine nalaze se još i manastir Visoki Dečani i Sopoćani.

dobrodošli u Srbiju, Studenica, Akademska srpska asocijacija

 

Dobrodošli u Ćele kulu!

Spomenik stradanja srpskih junaka u ratovima za oslobođenje Srbije od Turaka. Ćele kula na turskom jeziku znači kula od lobanja.To je spomenik iz Prvog srpskog ustanka koji je u znak odmazde tadašnja turska vlast u Srbiji izgradila od lobanja, poginulih srpskih ratnika, predvođenih Stevanom Sinđelićem, u bici na Čegru 1809. godine. Nalazi se u gradu Nišu.

Pored ovog spomenika, na dugo putovanje kroz vekove povešće vas priča spomenika palim đacima u Drugom svetkom ratu u Šumaricama kod Kragujevca, zatim brojne tvrđave Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu, Kalemegdan u Beogradu, Niška tvrđava, Smederevska tvrđava i mnogi drugi spomenici i utvrđenja koja govore o proteklim vekovima.

dobrodošli u Srbiju, ćele kula, akademska srpska asocijacija

 

 

Dobrodošli u Narodno pozorište u Beogradu

Narodno pozorište u Beogradu nalazi se u samom centru grada, na Trgu republike. Osnovano je 1868. godine i danas predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih institucija Srbije. Početke domaćeg stvaralaštva u Narodnom pozorištu obeležile su uglavnom tragedije i dramski prikazi inspirisani srednjovekovnom i novijom istorijom kao što su, na primer, „Smrt Uroša V“ Stefana Stefanovića „Miloš Obilić (Boj na Kosovu)“Jovana Subotića „Hajduk Veljko“ Jovana Dragaševića. Izvodili su se i tzv. komadi s pevanjem poput dramatizacija proze Stevana Sremca „Zone Zamfirove“ i „Ivkove slave“, a najpopularniji i najgledaniji od svih, „Koštana“ Borisava Stankovića, prvi je put prikazana 1901. godine  Od istaknutih domaćih autora naročito se ističu mladi Branislav Nušić i Jovan Sterija Popović tada već prepoznati domaći klasici, ali i umetnici kao što su Simo Matavulj ,Svetozar Ćorović, Laza Kostić, Milovan Glišić i drugi. Od svetskih ostvarenja koja su obeležila prvu fazu postojanja Narodnog pozorišta ističu se dela Sofokla, Šekspira, Ostrovskog, Kalderona, Molijera, Rasina, Goldonija, Šilera i mnogih drugih.

Ako su vam ova velika imena privukla pažnju, tu su još mnoga mesta na kojima možete uživati u čarima pozorišta i glume: Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište u Nišu, Jugoslovensko dramsko pozorište, Opera i teatar Madlenijanum, Bitef teatar, Atelje 212, i druga pozorišta širom Srbije.

Dobrodošli u Srbiju, Narodno pozorište u Beogradu, Akademska srpska asocijacija

Uživajte!

https://www.youtube.com/watch?v=Vu5Bw9gPmq8

 

Odlomak iz pesme Srbija, Oskara Daviča:

Ja znam sva tvoja lica,

svako šta hoće, šta nosi,

gledao sam sve tvoje oči,

razumem šta kažu, šta kriju.

Ja mislim tvoju misao za čelom ti u kosi,

ja znam tvoja usta šta ljube, šta piju.

 

Ej, piju od tuge, od znoja, od muke,

od noći, od sijerka koji se teško melje.

Ja sam u mlinu, sred buke

žrvnja, čuo sve tvoje želje,

 

i brige tvoje,oj, Srbijo među pesmama među šljivama

oj, Srbijo među ljudima

na njivama,

oj, Srbijo među pesmama,

među stadima,

oj, Srbijo, pesmo među narodima.

Katarina Stamenković

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]