časovi srpskog onlajn, akademska srpska asocijacija

Srpski jezik preko skajpa

Istorija i kultura Srba kroz vekove
07 apr 2018

učenje srpskog jezika preko skajpa, profesor Ana, Akademska srpska asocijacija

 

 

 

 

 

 

Učenje srpskog jezika preko skajpa jedno je divno i pozitivno iskustvo za mene. Skoro izašavši iz studentskih klupa, oprobala sam se po prvi put u ulozi nastavnika. Izazov je bio veliki – preda mnom su deca od osam i devet godina koja ne znaju srpski jezik, ali su željni da nauče, da čuju koju reč na srpskom, zapevaju koju pesmu na jeziku koji je, u zemlji gde žive, na margini.

Učenje srpskog jezika preko Skajpa i prvi učenici iz Amerike

Moji prvi učenici, Zoja i Danilo, žive u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Springfildu. Danilo ima devet god

učenje srpskog jezika preko skajpa, profesor Ivana, Akademska srpska asocijacija

ina, a Zoja osam. Vrlo su pametni i željni novog saznanja. Svoje slobodno vreme uvek upotpune nekom zanimljivom aktivnošlju. Danilo trenira tenis, a Zoja gimnastiku.

Hiljadama kilometara daleko, šest sati razlike u vremenskim zonama, male su prepreke, i lako savladive kada postoji želja za napredovanjem i učenjem. Pred njima je takođe veliki izazov – krenuti iz početka, od prvih reči upoznavanja, od usvajanja novih slova i slogova do tečnog čitanja i sastavljanja najosnovnijih rečenica.

učenje srpskog jezika preko skajpa, profesor Đorđe, Akademska srpska asocijacija

Učenje srpskog jezika preko skajpa je zabavno!

Časovi sa Zojom i Danilom nikada nisu bili dosadni. Puno smeha upotpunilo je svaki naš susret. Krenuli smo iz početka. „U početku beše reč“ i u početku beše slovo ć, đ, ž, lj, nj…, ali smo uspeli da savladamo sva slova srpskog alfabeta uz malo muke prilikom izgovora. Usledili su časovi predstavljanja na srpskom jeziku, časovi ustaljenih fraza i konstrukcija koje su nam potrebne kako bismo se bez problema snašli u pekari, restoranu, na ulici…Sada Zoja i Danilo znaju da je burek omiljen doručak u Srbiji, a da su sarme neizbežne u našoj kulinarskoj tradiciji.

Kako su časovi odmicali, tako su Zoja i Danilo sve više napredovali. Jedan od najuspešnijih časova bio je čas posvećen rodbinskim odnosima. Bilo im je vrlo zanimljivo koliko leksema u srpskom jeziku postoji u ovoj oblasti. Povezivanjem novih reči sa njihovim rođacima lako su zapmatili ko je stric, a ko strina, ko ujak, a ko ujna, ko tetka, a ko teča.

Od kuće do škole, preko Skajpa do Srbije!

Svaki čas bio je obogaćen nekom antologijskom srpskom pesmom za decu. Šaputali smo „od kuće do škole“, nismo se bojali da „učimo da brojimo“, pobedili smo „deset ljutih gusara“, pevali „danas nam je divan dan“, učili prevozna sredstva uz „Ivin vozić“.

Često smo jedni drugima pokazivali slike, pa smo čas posvećen porodici upotpunili divnim uspomenama sa letovanja, rođendana, maskenbala… Išli smo u bioskop i pozorište, pravili rođendansku tortu i organizovali rođendansku žurku.

Ali od gramatike nismo mogli da pobegnemo J Lične i prisvojne zamenice vrebale su iza ugla, a prezent određenih glagola strpljivo je čakao da se uoči i upotrebi u rečenici.

Učenje preko Skajpa je prozor do umetnosti!

Bliži se najveći Hrišćanski praznik, pa ćemo čas posvetiti farbanju jaja, uskršnjoj korpici, ali ćemo i naučiti kako da čestitamo: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse! Pričaćemo kako se Uskrs slavi u Americi, a kako u Srbiji, da li se i kod njih posti kada je Veliki petak, a u Nedelju u krugu porodice i sa prijateljima obeleži ovako značajan praznik.

Uskoro će kraj našem prvom kursu, ali ne i kraj učenju srpskog jezika u dijaspori. Nadam se da će i ovaj projekat dobiti tradiciju, jer bez tradicije i bogate kulturne baštine ne možemo. Na to smo ponosni i tako će uvek i svuda biti. Čak i u Americi!

Autor teksta: Sandra Savić, nekadašnji onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika. Prijavite se i učite sa nama.

Sandra Savić

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]