Dan pobede nad fašizmom – 9. maj

Istorija i kultura Srba kroz vekoveNačini učenja srpskog jezikaUčenici iz dijaspore
08 maj 2023

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Slavi se i kao Dan Evrope.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći, 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Dan Evrope

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka, u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Izdanje Logor smrti  Akademske srpske asocijacije

Prvi strip o jugoslovenskim ratnim zarobljenicima u Norveškoj napisala je norveška spisateljica i novinarka Ingebjerg Jensen u izdanju naše asocijacije.

Knjiga govori o stradanju jugoslovenskih ratnih zarobljenika u nacističkom logoru Beisfjord 1942. godine. Autorka je za ovu knjigu bila inspirisana knjigom Ljube Mladenovića koji se bavio ovom tematikom.

Autorka ističe: “Pročitala sam knjigu i bila u isto vreme fascinirana i šokirana, naročito kad sam shvatila da su među zarobljenicima bila dva dečaka“ Tako zaintrigirana je počela više da istražuje taj slučaj u raznim knjigama, nemačkim dokumentima, arhivima i sl.

“Sa liste sam izabrala dva dečaka po imenu Simo i Mile da budu glavni protagonisti, iako nisam bila sigurna da su oni videli sve te užasne stvari koje su se dešavale u logoru.”

Ilustrovana knjiga “Logor smrti” tako prati njihovu priču od trenutka ukrcavanja broda sa 900 zarobljenika u Narviku 1942. godine do trenutka kada preživelih 150 napušta kamp četiri meseca kasnije. Tu je pažljivo nijansiran odnos norveških i nemačkih čuvara prema njima, ali i kako je lokalno stanovništvo pokušavalo da pomogne zarobljenicima, iako uglavnom uzalud.

Prema rečima Dobrile Radulović, koja je do aprila 2018. godine bila na čelu Saveza srpskih udruženja u Norveškoj, a koja je napisala predgovor za knjigu, izučavanje istorije u školi može ponekad da bude ograničeno samo na činjenice, potiskujući individualne sudbine u drugi plan i čineći je suvoparnom i nezanimljivom.

“Preselila sam se u Norvešku krajem 90-ih i bila iznenađena kada mi je moja prva koleginica pričala o dešavanjima u Narviku tokom Drugog svetskog rata, a ja nisam znala ništa o stradanju Srba u Norveškoj, kao ni o solidarnosti norveškog naroda i prijateljstvu posle rata”, priznaje Radulović.

Knjiga “Logor smrti ” je tu da nas sve upozna sa ovim manje poznatim a toliko važnom delom istorije. Knjiga – strip se najpre pojavila na norveškom jeziku a na srpski je prevela Kristina Stamenković, a objavila naša Akademska srpska asocijacija preko projekta koji je podržala norveška fondacija NORLA (Norveška književnost u inostranstvu).

Knjiga – strip “Logor smrti” je jedinstvena prilika da saznate više o tematici Drugog svetskog rata i stradanju našeg naroda širom Evrope kroz način prilagođen za radionički rad sa učenicima širom sveta. Možete je poručiti putem sajta na sledećem linku.

Autor teksta „Dan pobede nad fašizmom – 9. maj” je Marko Radulović, onlajn predavač srpskog jezika u Akademskoj srpskoj  asocijaciji, jedinoj akreditovanoj školi za učenje srpskog jezika onlajn. Prijavite se za besplatnu probnu lekciju i učite sa nama. Radujemo se susretu!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]