Učenje, gluma, kviz na Jutjub kanalu Akademske srpske asocijacije

Učenje srpskog jezika
08 apr 2022

Učenje, gluma, kviz na Jutjub kanalu Akademske srpske asocijacije

 

Učenje, gluma, kviz na Jutjub kanalu – Akademska srpska asocijacija već više od dve godine predstavlja svoje aktivnosti i sadržaje na Jutjubu. Pratioci mogu videti delove časova srpskog jezika sa učenicima širom sveta, upoznati se sa radom predavača, ali i saznati više o održanim projektima i radionicama. Predavači Akademske srpske asocijacije pripremaju i video-lekcije, koje olakšavaju učenje srpskog jezika. Ono što učenje posebno čini zanimljivim jesu mogućnosti za učenike da se nađu u nekoj drugoj ulozi, pa čak i kvizu.

 

Onlajn časovi srpskog jezika

Jedna grupa video-snimaka prikazuje delove individualnih časova putem Skajpa. Predavači koriste različite savremene metode i podstiču učenike da razgovaraju na srpskom jeziku. Među snimcima se može videti kako učenici uče na časovima o porodici, putovanjima, zanimanjima, sportu, ali i o muzici, gde pokazuju svoje talente svirajući i pevajući na srpskom. Učenici su iz Tanzanije, Norveške, Francuske, Argentine, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Severne Makedonije, Velike Britanije, Nemačke, Kanade i Australije. U delovima časova najbolje se ogleda prilagođenost sadržaja svakom nivou i uzrastu učenika.

učenje, Jutjub kanal

 

Projekti i radionice

Svake godine o uspešno realizovanim projektima Akademske srpske asocijacije govore i video-snimci sa svim učesnicima. Posebnu pažnju privlače miksevi sa učenicima iz projekta, sa učenicima iz udruženja u Norveškoj, i sl. Iz projekta Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika (2021) proisteklo je osam radionica. U radionicama su predavači koristili prirodni metod učenja postavljajući učenike u realne životne situacije u restoranu, na pijaci, kod lekara i dr.

Jutjub kanalu, Akademske srpske asocijacije

 

Lekcije i igranje uloga

Na Jutjub kanalu Akademske srpske asocijacije nalaze se i video-lekcije predavača. Svakodnevni izrazi i česte fraze u govoru predstavljeni su pomoću slike i zvuka, što olakšava njihovo pamćenje. Pratioci mogu uz ove lekcije da ponavljaju izraze i tako ih brzo nauče. Poseban video posvećen je primerima koji zvuče isto u srpskom i ruskom jeziku, ali znače nešto potpuno drugačije.
Učenici na času rado postaju neko drugi. Gluma, odnosno ulazak u ulogu nekog drugog pokazuje se kao dobar način usavršavanja srpskog jezika. Tako su nastali zapaženi video-snimci u kojima su učenici u ulozi voditelja, frizerke, ali i omiljenih književnih junaka.

učenje, gluma, na Jujtub kanalu

Kviz “Reči zavičaja”

Ove godine pokrenut je kviz za učenike Akademske srpske asocijacije. Na taj način razvija se takmičarski duh kod učenika i želja za napretkom. Prilikom održavanja kviza učenici se međusobno upoznaju, razmenjuju iskustva u učenju srpskog jezika i podstiču da budu još bolji. Pratite kako učenici sastavljaju reči srpskog jezika, definišu njihova značenja, otkrivaju skrivene pojmove, izgovaraju srpske brzalice, rešavaju rebuse i asocijacije.

 

Praznični program

Učenici Akademske srpske asocijacije sa svojim predavačima pripremaju i praznične čestitke u kojima pokazuju svoje veštine poput crtanja, sviranja, pevanja, ali i recitovanja. U ovim miksevima sa svim učenicima vidi se aktuelnost i dinamičnost časova srpskog jezika. Oni prate verske i državne praznike i daju mogućnost učenicima da učestvuju u prazničnom programu, a čine ga video-snimci povodom novogodišnjih i božićnih praznika, školske slave Svetog Save, Dana državnosti, Dana šale i dr.

Za još sadržaja posetite Jutjub kanal Akademske srpske asocijacije, pratite i podržite misiju negovanja srpskog jezika, kulture i tradicije našeg naroda.

 

Autor teksta “Učenje, gluma, kviz na Jutjub kanalu Akademske srpske asocijacije” je Đorđe Šunjevarić, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

 

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]