Baba Anujka – prvi serijski ubica u Srbiji

Običaji u Srba u vezi sa ratovanjem, ženidbom i prilikom rađanja
19 jun 2022

Baba Anujka – prvi serijski ubica u Srbiji

 

Baba Anujka – prvi serijski ubica u Srbiji – Postoji nekoliko izvora koji govore o životu Ane di Pištonja, poznatije kao baba Anujka, a najviše je sama ispričala prilikom hapšenja i tokom suđenja. Anujkina „čarobna voda“ ubila je između 50 i 150 ljudi, a ona je tako postala poznata kao serijski ubica iz Vladimirovca (Banat).

Baba Anujka, prvi serijski ubica u Srbiji

preuzeto sa https://cutt.ly/PJ75WLQ

 

Ana di Pištonja rođena je kao Ana Drakšin 1837. godine. Otac joj je bio bogati vojvođanski paor koji se sa porodicom 1849. godine iz Rumunije doselio u Petrovo selo, tadašnji naziv za Vladimirovac, u današnjem Banatu. Ćerki je obezbedio dobro školovanje, a nju je posebno interesovala hemija.

Anujka se udala za dvadeset godina starijeg vlasnika imanja Pistov ili Di Pištonja sa kojim je imala 11 dece. Od 11 dece samo je jedno preživelo do punoletstva. Suprug joj je preminuo nakon dvadeset godina braka, a Anujka se tada vratila izučavanju hemije.

Anujkin rad

Nakon suprugove smrti, Anujka je deo kuće pretvorila u improvizovanu laboratoriju. Širom Banata je postala poznata kao isceliteljka i travarka. Po smeše i napitke su dolazile uglavnom dame, ali neretko i mladići koji su želeli da budu oslobođeni služenja vojnog roka jer su im njeni napici pomagali da se razbole.

Baba Anujka je držala kafanu, pa je bila u kontaktu sa velikim brojem ljudi. Imala je i saradnice u drugim selima koje su očajnim ženama preporučivale njene napitke. Anujkina smeša bila je poznata kao „čarobna voda“ ili „ljubavni napitak“. Klijentima je gotovo obavezno postavljala isto pitanje „Koliko je težak ovaj problem?“, misleći na telesnu težinu žrtve. Iako su klijenti verovali da je u pitanju magija, Anujka je u njihove napitke stavljala otrov, najčešće arsen. Nakon što bi saznala težinu žrtve, znala je i koju količinu otrovne supstance da stavi. Klijenti su od nje dobijali detaljno uputstvo za korišćenje, uz „proročanstvo“ da će problem nestati osmog dana od početka uzimanja napitka; što se zaista i dešavalo, žrtve bi umirale osmog dana, ali ne zbog Anujkinih moći, kako su klijenti verovali, nego zbog njenih tačnih proračuna o količini otrova u odnosu na telesnu masu.

Anujka je zajedno sa svojim saradnicama na području Banata delovala punih četrdeset godina. Optužbe su stizale na adresu austrougarskih vlasti, ali odgovora nije bilo, jer je Anujka u isto vreme uredno plaćala poreze i živela mirnim životom.

Suđenje

Prvo suđenje baba Anujki bilo je u junu 1914. u Beloj Crkvi, međutim, zbog nedovoljno dokaza, ona je tada oslobođena. Za drugo suđenje vlasti su bile bolje pripremljene. Baba Anujka je imala nekoliko saradnica, od kojih su neke, nezadovoljne nagradama koje su dobijale, rado svedočile protiv nje. Izvršeno je nekoliko obdukcija i kod svih su pronađene čestice arsena i žive. Uhapšena je 15. maja 1928. godine, kada je imala 90 godina. Presuda je donesena 6. jula 1929. godine. Baba Anujka je osuđena na 15 godina zatvora. O njoj je 2021. godine knjigu izdao Šimon A. Đarmati, služeći se samo činjenicama kojima je raspolagao.

Anujka, prvi serijski ubica u Srbiji

preuzeto sa https://cutt.ly/1J754JC

 

Autor teksta “Baba Anujka – prvi serijski ubica u Srbiji” je Katarina Milenković, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]