Novak Đoković, akademska srpska asocijacija

Suma sumaru…

Istorija i kultura Srba kroz vekove
07 dec 2018

Onlajn učenje srpskog jezika je zabavno i edukativno

Lepo smo se zabavili na ovom kursu. J Što se nas tiče, mogao je i duže da traje, jer smo postajali sve bolji i bolji. Prvo što sam rekla učeniku bilo je: „Ne brini, ovo neće biti klasično učenje jezika, bubanje određenih definicija! Biće zabavno i kada na kraju ćirilicom napišeš svoje ime i prezime! Bićeš ponosan i biće ti drago što si se prijavio.“ I ništa nisam slagala, tako je i bilo.

Onlajn učenje srpskog jezika, ali kao zavičajnog – od upoznavanja rodnih krajeva do razgovora o „brendovima“ Srbije

Postoji mnogo načina na koji možete naučiti neki jezik. Ja sam na primer engleski jezik usavršavala slušajući muziku, gledajući filmove bez prevoda… A srpski jezik se na primer može naučiti takođe uz muziku, uz filmove, uz knjige, uz istoriju, geografiju… Tako smo i mi, na ovom našem kursu, učili zavičajni jezik. Od upoznavanja rodnih krajeva, preko kulturnih i medijskih dešavanja u obe zemlje, do razgovora o „brendovima“ Srbije, trudili smo se da pored učenja jezika, naučimo nešto i o zemlji čijim se jezikom koristimo u tuđini, učenik sada, a ja, kao predavač, kada odem na odmor.

Padeži su bili bauk, ali kroz razgovor o super moćima, prošli smo ih brzo i lako. Prideve smo učili kroz razgovor o osobinama koje krase čoveka, a učenik je stečeno znanje primenio opisavši njemu jedan od lepših gradova u kojem je bio.

onlajn učenje srpskog jezika, akademska srpska asocijacija, sastav

 

Jedno nedeljno popodne odvojili smo za čitanje dnevne štampe i razgovarali o dešavanjima u našoj zemlji i u zemlji dijaspore iz koje učenik dolazi. Odvojili smo vreme i za upoznavanje sa ličnostima i drugim prepoznatljivim srpskim „brendovima“ u inostranstvu – Bata Živojinović, Novak Đoković, kolo, truba, šljivovica, a učenik je na lep način predstavio i zemlju iz koje svakodnevno šalje pozdrave zavičaju.

 

šangaj, akademska srpska asocijacija, onlajn učenje srpskog jezika

 

Iako smo oboje odrasli, usudili smo se da napišemo pismo Deda Mrazu. Na taj način smo uvežbavali upotrebu futura.  Perfekat i prezent učili kroz razgovor o Dragutinu Matiću i njegovoj priči o periodu Prvog svetskog rata. Upoznala sam učenika i sa epskim junakom koji nosi isto ime i prezime kao on, te smo se tako dotakli i književnosti.

Kao što rekoh, kurs je kratko trajao, ali opet dovoljno da na zanimljive načine  naučimo da pišemo, da govorimo i da mislimo na srpskom, zavičajnom jeziku.

Akademska srpska asocijacija je jedina akreditovana škola za onlajn učenje srpskog jezika. Učite sa nama srpski jezik, prvi probni čas je besplatan. Prijavite se putem linka. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]