Mlada Srbadija – onlajn čas srpskog – zvuci Srbije u Kanadi

Difuzija kulturnih sadržaja
29 okt 2020

Mlada Srbadija, onlajn čas srpskog

Naša učenica Mia Galić živi u Vindzoru od rođenja. Vindzor je grad u Kanadi, a pripada pokrajini Ontario. Iako slabo govori srpski jezik, Mia odlično razume komunikaciju na srpskom. Priznaje nam da mnogo voli svoju zemlju porekla i da rado dolazi sa roditeljima da obiđe svoje rođake u Vojvodini i Bosni. Ona je član dva folklorna ansambla u Vindzoru. Za KUD Opanak igra već dve godine, dok je za KUD Mlada Srbadija počela da igra od svoje sedme godine.

Mlada Srbadija - onlajn čas srpskog, Akademska srpska asocijacija

Mia kaže da, igrajući folklor, bolje oseća povezanost sa svojim srpskim korenima jer muzika uspeva da je u mislima odvede u Srbiju i zato mnogo voli časove folklora, koje pohađa tri puta nedeljno. „Baš volim da igram, to je deo mene, lepo je, i moj tata je igrao folklor kada je živeo u Čikaguˮ, priznaje nam Mia.

kolo, Mlada Srbadija - onlajn čas srpskog, Akademska srpska asocijacija

Inače, KUD Opanak broji trenutno 55 članova. Svi su poreklom iz Srbije. Ovo Društvo igra koreografije iz Šumadije, Vojvodine (Banata), Vranja, Leskovca, Crne Trave, sa Kosova. Za sve igre imaju odgovarajuće nošnje, a kupovinu tih nošnji pomogli su dobrotvori iz Srbije. KUD Mlada Srbadija postoji od 1965. godine u Vindzoru. Imaju nošnje za vlaške i šumadijske igre, a sve je šila Danica Jovanović iz Srbije.[1]

Mlada Srbadija - onlajn čas srpskog, Akademska srpska asocijacija

 

[1] Sve slike preuzete sa Fejsbuk stranice Mlade Srbadije.

Autor: Katarina Milenković

Ukoliko želite da učite sa nama, prijavite se putem sledeće veze. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]