Sutra je Dan ljubavi – “Pevam danju, pevam noću”

Urbana kulturaUčenje srpskog jezika
13 feb 2023

Kako se pisalo o ljubavi nekada?

Osim što je bila ćerka Vuka Karadžića, Mina Karadžić, bila je i velika ljubav pesnika Branka Radičevića. U njenom dnevniku pronađena je pesma “Pevam danju, pevam noću” koju je pesnik napisao Mini. Smatra se da joj nikada nije priznao ljubav, ali joj je pisao pesme. Upravo će ova pesma postati najpoznatija. Možda ne zbog toga što se nalazi u Mininom dnevniku, već na albumu “Ako priđeš bliže” Zdravka Čolića, popularnom jugoslovenskom pevaču. Tako se pisalo ljubavi i o ljubavi u 19. veku.

U sledećem veku, 80-ih godina na ovim prostorima, izlazio je magazin za tinejdžere Ćao, a za devojke, specijalno izdanje Ćao Ona. Bez interneta i tek sa po nekom antologijom ljubavnih pesama, pozajmljenom i “slučajno” zadržanom iz lokalne biblioteke, devojke su sa nestrpljenjem iščekivali mesečno izdanje ovog časopisa. Osim modnih i ljubavnih saveta, tonule smo u ljubavna pisma, verujem neke čitateljke ili novinarke, verovatno namerno sročenih da nam dušu cepaju, “gutale” roman u nastavcima očekujući hepi end i nadajući se da će baš to i nas da snađe. Iste tekstove, prepisivale smo u svoje spomenare, ukrašene sečenim slikama iz novina ili pokapanim voskom. Pisalo se, tačnije prepisivao ovaj sadržaj i u poneko pismo, najčešće anonimno.  Onehrabrije stavile bi inicijale. Najhrabrije puno ime.

I, evo nas u 21. veku. Veku tehnike. Informacije se šire brzinom svetlosti. I ljubavne poruke, takođe. Ali, čini mi se bez imalo ljubavi. Da li zaista nemamo vremena da nekom uputimo lično pismo, neka bude i elektronsko? Ili nemamo ljubavi više? Lete poruke bez prestanka: gifovi, emotikoni, kopi pejstovane poruke, najčeše netačno prepisani stihovi poznatih pesnika. Zvuk dospelih poruka ne prestaje. Iskreno, i ne otvaram ih sve. Verujem, kao i većina vas. Ništa ne znače.

Dani ljubavi u Akademskoj srpskoj asocijaciji

U to ime, u Akademska srpska asocijacija, organizovala je za svoje polaznike akciju pisanja, rukom na papiru, poruka u ime Dana Ljubavi i meseca ljubavi. Deca su ispisivala poruke na papirićima, koje smo ubacivali u kutiju, a zatim, kao kolačiće sreće, svako je izvlačio jednu.

 

Autor teksta „Sutra je Dan ljubavi – Pevam danju, pevam noću“ je Marija Nikolić, predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije na pripremnoj nastavi za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika i književnosti.

Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]