Zlatibor i njegove znamenitosti na onlajn časovima srpskog jezika

Učenje srpskog jezika
03 mar 2022

Zlatibor i njegove znamenitosti na onlajn časovima srpskog jezika

 

Zlatibor i njegove znamenitosti na onlajn časovima srpskog kao zavičajnog jezika – vrlo često neizostavan, pa čak i centralni deo nastavnih tema jesu zavičajni elementi. Tako se neretko mogu obrađivati teme vezane za neka mesta u Srbiji, koja se na časovima posmatraju iz ugla turističkog, kulturnog, geografskog i istorijskog značaja. Sa vama delimo momente sa nekoliko časova tokom kojih smo se posvetili Zlatiboru i njegovim znamenitostima kao turističkim atrakcijama.

 

Šta posetiti na Zlatiboru?

Najpre smo na prvom onlajn času srpskog kao zavičajnog jezika posvećenom Zlatiboru napravili kratku turu i pomenuli neke značajne lokalitete na ovoj planini i njenoj okolini poput:

  • etno-sela Sirogojno, čiju smo priču imali prilike da poslušamo i u kratkom video-prilogu, nakon koga smo odgovarali na pitanja u vezi sa podacima iznesenim u videu.

Zlatibor, znamenitosti, Sirogojno

preuzeto sa https://bookaweb.com/

  • Stopića pećina

Njegove znamenitosti, na onlajn časovima

preuzeto sa https://bookaweb.com/

 

  • Šarganska osmica

Zlatibor, znamenitosti

preuzeto sa https://bookaweb.com/

 

  • El Paso grad

Znamenitosti, na onlajn časovima

preuzeto sa https://bookaweb.com/

 

Selo Kremna i braća Tarabići

Na jednom od onlajn časova srpskog jezika posvećenih Zlatiboru posebno smo izučavali istoriju i značaj sela Kremna kao i čuvenih proroka braće Tarabića, a kroz sve to smo utkali obnavljanje genitiva na sledeći način:

Zadatak: pažljivo pročitaj tekst i popuni odgovarajućim oblikom genitiva reči u zagradi:

Selo Kremna predstavlja centar ____________ (istoimena oblast), a nalazi se između ______________ (dve planine, Zlatibor i Tara). Na nadmorskoj visini između 750 i 850 ________ (metar), gde se sudaraju planinski i morski vetrovi, leži skrivena Kremna.

Zahvaljujući idealnoj nadmorskoj visini, ali i prirodnom bogatstvu, pre svega četinarskom rastinju, početkom __________ (20. vek) proglašena je za vazdušnu banju. Pored ___________ (četinar),  bogata je i cvetnim livadama, planinskim potocima i izvorima.

Kremna je idealno seosko-turističko mesto, jer svojim posetiocima nudi miran i zdrav odmor, koji upotpunjuju specijaliteti _____________ (domaća kuhinja).

Zlatibor, Kremna, na onlajn časovima

preuzeto sa https://bookaweb.com/

Ljubiteljima _________________ (mitovi i legende) posebno je interesantna priča o Tarabićima. Srpski seljaci Mitar (1829-1899) i Miloš (1809-1854) Tarabić, sa ogromnom preciznošću su predvideli neke od ključnih događaja ___________ (19. i 20. vek). Pošto su bili nepismeni, njihova predskazanja beležio je njihov kum, prota Zaharije Zaharić (1836-1918).

Prota, kao svešteno lice, verovao je da taj glas „dolazi od ______ (Bog)“, pa je u svoju beležnicu pomno zapisivao što mu je govorio Mitar, a pre toga i njegov stric Miloš. Nakon __________ (protina smrt), beležnica se čuvala u njegovoj porodici. Godine 1943. kada je bugarska vojska okupirala i zapalila selo, beležnica je umalo uništena. Danas se čuva kao kulturno nasleđe u rukama Zaharijevog unuka.

 

Njihova predskazanja

„Posle ubistva ___________ (kralj i kraljica), na srpski presto ponovo će doći Karađorđevići. Tada ćemo opet započeti rat sa Turcima. Četiri hrišćanske države će napasti Tursku i naša će se granica ponovo postaviti na reci Lim. Tada ćemo konačno biti u stanju da povratimo i osvetimo naše Kosovo.“

Istorijske činjenice:

1903 – Izvršen je Majski prevrat, a na vlast dolazi Petar I Karađorđević

1912 – Prvi balkanski rat, koji je trajao od 30. oktobra 1912. do 30. maja 1913. godine. Rat su vodile članice Balkanskog saveza (Srbija, Crna Gora, Bugarska i Grčka), protiv ________ (Turska). Cilj ______ (rat) je bio proterivanje _________ (Turska) sa __________ (Balkan), što su i članice (Balkanski savez) ostvarile, te je granica _________(Srbija) prema Bosni, odnosno Austrougarskoj, bila upravo na reci Lim.

1912 – Srbi su osvojili Prizren, i odatle se uputili ka Jadranskom moru.

Za domaći zadatak učenik je trebalo da pripremi kraću prezentaciju o Majskom prevratu. Treba imati na umu da su naši onlajn časovi srpskog jezika pre svega individualizovani, tako da se prilagođavaju afinitetima i interesovanjima učenika, što je i sada bio slučaj, imajući u vidu da se naš učenik posebno interesuje za svetsku i srpsku istoriju.

 

Spomenik na Šumantnom brdu

Na poslednjem onlajn času srpskog jezika kao zavičajnog, koji je tematski bio vezan za Zlatibor, pomenuli smo spomenik na Šumatnom brdu i ponovo iskoristili šansu da obnovimo genitivne forme:

Spomenik na Šumatnom brdu predstavlja jedan od __________ (glavni simboli) Zlatibora i atrakciju koja na najbolji mogući način predstavlja istoriju, tradiciju i duh _____________ (zlatiborski kraj) i _____________ (njegovi stanovnici). Ovaj obelisk visok je 10 _______ (metar) i stvoren je kako bi sačuvao sećanje i odao počast poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu ___________ (domovina) i ustali protiv ____________________ (nečovečnost i ugnjetavanje). Godine 1941. sto pedeset __________ (partizani) je streljano na ovom mestu, a njihovi naslednici su godinama kasnije podigli večni znak ______________ (zahvalnost). Na dnu spomenika su ispisani neponovljivi stihovi _______________ (pesnik Vasko Popa): Ne dam ovo sunce u očima, Ne dam ovo hleba na dlanu – koji na najbolji način oslikavaju hrabrost i požrtvovanost _______________ (ratnik).

Njegove znamenitosti, Zlatibor

preuzeto sa https://bookaweb.com/

 

Na samom kraju smo odslušali rodoljubivu pesmu pesnika Vaska Pope ,,Branim”, čiji tekst i link do recitovane pesme možemo videti u nastavku:

Branim

Pogled bi mi
U prašini zakopali,
Ružu osmeha
Sa usana iščupali.

Čuvam prvo
Proleće u grudima,
Čuvam prvu
Suzu radosnicu.

Sa slobodom
Bi me razvenčali,
Dušu bi mi
Dušu preorali.

Branim
Ovo nebo u očima,
Branim
Ovo zemlje na dlanu

Mlade bi mi voćke
Radosti posekli,
Slavuje pesama
U drveni plug upregli.

Ne dam
Ovo sunce u očima,
Ne dam
Ovo hleba na dlanu.

 

Autor teksta “Zlatibor i njegove znamenitosti na onlajn časovima srpskog jezika” je Ana Krstić, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]