ZNAČAJ NARODNE KNJIŽEVNOSTI U NASTAVI SRPSKOG KAO ZAVIČAJNOG JEZIKA

Učenje srpskog jezika
26 maj 2022

ZNAČAJ NARODNE KNJIŽEVNOSTI U NASTAVI SRPSKOG KAO ZAVIČAJNOG JEZIKA

 

Značaj narodne književnosti u nastavi srpskog kao zavičajnog jezika – Svaki narod ima svoju narodnu, usmenu književnost, koja sadrži brojne tragove tradicije, kulture i vrednosti tog naroda ali je, nažalost, često nepravedno zapostavljena u nastavi. Srpska narodna književnost predstavlja neprocenjivo blago i može biti višestruko korisna u usvajanju znanja o srpskom jeziku i srpskoj  kulturi. Nekoliko žanrova koji nose veliki potencijal su bajke, basne, šaljive priče i kratki usmeni oblici.

narodne književnosti

preuzeto sa https://www.facebook.com/photo/?fbid=118667268189542&set=a.107669802622622

Autor Dobrosav Bob Živković

 

Bajka

Bajka kao prozni žanr sa fantastičnim elementima odličan je alat u nastavi srpskog kao zavičajnog jezika. Nema osobe na svetu koja u životu nije pročitala ili čula bar jednu bajku. Sama sadržina bajke primamljiva je svim uzrastima. Bajke mogu poslužiti kao nastavni materijali za čitanje i pisanje i kao inspiracija za razgovor, a kako mnoge bajke sadrže internacionalne motive, odličan su povod da se sa učenicima razgovara o kulturološkim sličnostima i razlikama.

Basna

Basna je žanr nardne književnosti koji je naročito pogodan za rad sa najmlađim polaznicima kursa. Kako su glavni junaci u basnama životinje koje se ponašaju kao ljudi, učenicima mlađih uzrasta može biti naročito zanimljivo da srpski jezik uče kroz čitanje basni i razgovor o njima. Osim toga, basne nose veliki vaspitni potencijal.

značaj narodne književnosti

Šaljiva priča

Šaljiva priča kao kratki prozni žanr sa elementima humora odličan je alat za razbijanje dosade i monotonije na času srpskog jezika. Kada gramatika postane naporna, šaljiva priča može da posluži kao izlaz u novo, zanimljivo i drugačije. Šaljive priče mogu biti prilagođene bilo kom uzrastu i bilo kom nivou znanja. Osim toga, one sadrže dosta informacija o međuljudskim odnostima i osobinama pojedinaca i grupa. Mogu da posluže za upoznavanje sa srpskim mentalitetom ali i za razbijanje predrasuda o srpskom narodu.

Kratki usmeni oblici

Kratki usmeni oblici, kao što su zagonetke, pitalice, brzalice i izreke mogu biti višestruko korisni u nastavi književnosti. Kao i ostali žanrovi narodne književnosti, pogodni su za učenike svih uzrasta. Neki od ovih oblika, recimo brzalice, odlični su za vežbanje izgovora. Drugi, poput zagonetki i pitalica, mogu biti korisni u podizanju nivoa interakcije na času. Od učenika traži da daju odgovore na potavljena pitanja. Izreke su izuzetno značajne za nastavu srpskog kao zavičajnog jezika jer, osim što mogu poslužiti kao materijal za čitanje i pisanje, one učenike upoznaju sa mudrostima srpskog naroda, sa vrednostima i vrlinama koje se u srpskom narodu cene. Takođe, kratki usmeni oblici su pogodni za usavršavanje posebnih detalja, koji učeniku mogu omogućiti da srpski jezik govori onako kako to čine u izvorni govornici.

u nastavi srpskog kao zavičajnog jezika

preuzeto sa: https://lingvo.info/hr/lingvopedia/slovene

 

Ne možemo govoriti o zavičaju i srpskom jeziku kao zavičajnom, a ne pomenuti narodnu književnost kao jednu od najjačih veza sa srpskim zavičajem, njegovom istorijom, njegovim umetničkim i jezičkim nasleđem. Narodna književnosti je jedan od najboljih načina da učenici dođu u neposredan kontakt sa srpskim jezikom i kulturom i  svim njihovim lepotama.

 

Autor teksta “Značaj narodne književnosti u nastavi srpskog kao zavičajnog jezika” je Sara Plazinić, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]