Učiću i svoju decu srpskom jeziku!

Učenici iz dijaspore
13 maj 2020

Učenje srpskog putem Skajpa obogaćeno je saradništvom, poverenjem i međusobnim poštovanjem učenika i predavača. Oni se na časovima upoznaju i jedni od drugih saznaju mnogo toga o načinu života i o okruženju u kome žive . O svemu se lako dogovaraju, ispunjavaju želje, dele uspehe, poveravaju tajne… Nastaje jedno prijateljstvo.

Učenje srpskog putem Skajpa

Prvo iskustvo u onlajn nastavi ostvario sam sa učenikom iz Londona. Zove se Marko i rođen je 2004. godine. Iako rođen u dijaspori, koreni ga vežu za Srbiju, zemlju odakle potiče njegova mama Dragana. Bez obzira na okolnosti u kojima on živi i odrasta, mama mu uvek priča o svojoj otadžbini i uči ga srpskom jeziku. Na rođenju mu je dala ime Marko, inspirisana velikim junakom naše narodne epike. Govorila mu je da je ime dobio po Marku Kraljeviću i često je slušao o značaju i moći ovog junaka.

U Markovoj porodici se poštuju srpski običaji, obeležavaju pravoslavni praznici, a na zidu u njihovom domu visi ikona Svetog Nikole, koga proslavljaju kao krsnu slavu. Marko ima stariju sestru Milicu i oni se uvek raduju svim praznicima, uživaju u srpskoj hrani, a vole i kada na raspustu sa mamom posete baku u Beogradu. U Srbiji imaju i prijatelje svojih godina, tako da im svaki dolazak predstavlja nezaboravni doživljaj. Dragana je uvek nastojala da joj deca uče srpski koliko god je moguće, ali svesna je i činjenice da odrastaju u izolovanoj sredini sa ograničenim brojem govornika.

Učenje srpskog putem Skajpa, učenje srpskog onlajn, Akademska srpska asocijacija

Marko je svoju veliku želju za usavršavanjem srpskog jezika pokazivao od samog početka kursa. Sa radošću mi je odmah odgovorio na poruku i zaželeo da što pre imamo prvi čas. Posedovao je odlično predznanje jer se i ranije trudio da nauči srpski jezik. Na časovima je bio zainteresovan za sve teme koje su obrađivane, lepo smo sarađivali, pa je brzo usvojio nova jezička znanja. Stalno je pokazivao kreativnost, kako u pisanju tako i u razgovoru na času. Marko je uživao čitajući pesme i odlomke priča srpske književnosti, pevao je uz srpsku himnu, a inspirisano komentarisao sportske teme diveći se Novaku Đokoviću.

Učenje srpskog onlajn i atmosfera na času

Atmosfera je bila veoma prijatna i opuštena uz obostrano radovanje svakom novom susretu. Njegovi rezultati rada na kursu, u školi i drugim aktivnostima pokazuju da je veoma vredan i posvećen svemu. Svojim trudom dostigao je zavidan nivo poznavanja srpskog jezika. Nakon uspešnog završetka kursa ostali smo u kontaktu. Marko uvek ističe kako mu nedostaju naši časovi i da ga za period učenja srpskog putem Skajpa vežu lepe uspomene. Pamtiću njegov zamišljeni dijalog sa Markom Kraljevićem, detaljan opis rituala za Badnji dan, navijački duh i veliku ljubav prema Crvenoj zvezdi, njegovo Hvala puno! nakon svakog završenog časa…

Mama Dragana i sada mašta o povratku u Srbiju sa svojom porodicom. Marko i Milica odrastaju – na pragu su fakulteta tamo u Londonu. Nisam zaboravio da mi je Marko jednom rekao da mu je jedan od motiva za usavršavanje srpskog jezika i buduća mogućnost da svoju decu uči srpskom jeziku. Jedno je sigurno: srpski jezik i srpska tradicija će se u ovoj porodici još dugo negovati.

Učenje srpskog putem Skajpa, onlajn srpski, Akademska srpska asocijacija

 

Autor: Đorđe Šunjevarić, predavač Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika. Prijavite se i učite sa nama.

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]